Mainos

Aidskampanja haluaa vähentää leimautumista

Kansainvälistä aidspäivää vietettiin tänään eri puolilla maailmaa marssien ja tiedotuskampanjoiden merkeissä. YK aloitti vuoden päivät kestävän kampanjan, jolla yritetään hälventää 42 miljoonan hiviä ja aidsia sairastavan ihmisen tuntemaa häpeää.

Elä ja anna toistenkin elää -nimisen kampanjan tarkoituksena on saada ihmiset ymmärtämään paremmin sairastuneita, jotka kohtaavat usein syrjintää työpaikoilla, ystävien kesken ja myös perhepiirissä.

-Leimautumisen pelko johtaa vaikenemiseen ja aidsin vastaisessa taistelussa vaikeneminen merkitsee kuolemaa. Se ehkäisee julkista keskustelua aiheesta ja estää ihmisiä ottamasta selvää, ovatko he saaneet tartunnan, sanoi YK:n pääsihteeri Kofi Annan kansainvälisen aidspäivän viestissään.

Synkkää luettavaa

YK:n aidsohjelman Unaidsin ja Maailman terveysjärjestön WHO:n laatimat tilastot sairauden levinneisyydestä ovat synkkää luettavaa. Kuluvana vuonna viiden miljoonan ihmisen lasketaan saavan hiv-tartunnan ja yli 3 miljoonan menehtyvän aidsiin.

Kylvettyään tuhoa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa tauti on nyt kulkemassa kulovalkean tavoin entisen Neuvostoliiton alueella usein suonensisäisten huumeiden vanavedessä. Ellei tehokkaisiin toimiin ryhdytä, sairaus saattaa ryöstäytyä käsistä lähivuosina Kiinassa ja Intiassa, missä se leviää erityisesti prostituution myötä. Ensimmäistä kertaa taudin kaksikymmenvuotisen historian aikana puolet tartunnan saaneista on naisia. Vielä viime vuonna naisia oli 48 prosenttia. Kansainvälistä aidspäivää vietetään nyt 15:ttä kertaa.

(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.