Mainos

Aidsiin sairastuu yhä enemmän naisia

Alunperin miesten tautina pidettyyn aidsiin on sairastunut yhtä paljon naisia kuin miehiäkin. Tämä merkitsee sitä, että yhä useampi lapsi voi saada hiv-tartunnan jo äidin kohdussa. 42 miljoonaa ihmistä on jo saanut hiv-tartunnan tai sairastunut aidsiin.

Aids

Uusi ilmiö aidsissa on se, että yhä usempi nainen saa hiv-tartunnan. Alunperin miesten tautina pidetty aids on saamassa nuoren naisen kasvot. Afrikassa jo 58 prosenttia hiv-tartunnan saaneista on naisia. Taudin muuttuneen luonteen takia yhä useammat lapset voivat saada hiv-tartunnan jo äidin kohdussa.

- Tämä on erittäin huolestuttavaa. Meillä on yhä enemmän heteroseksistä saatuja tartuntoja, ja on merkille pantavaa, että monissa maissa yhä enemmän köyhät ihmiset saavat tartuntoja, sanoo Unaidsin johtaja Peter Piot.

Maailman terveysjärjestön raportin mukaan Saharan etelänpuoleinen Afrikka johtaa edelleenkin synkkää aids-tilastoa. Hiv-tartunnan saaneita ja aidsiin sairastuneita on tällä alueella lähes 30 miljoonaa. Useat Afrikan maat kärsivät nälänhädästä, jota aids-epidemia entisestään kärjistää.

Vaikka Afrikan tilanne on synkkä, tauti leviää nopeimmin tällä hetkellä Aasiassa ja Itä-Euroopassa. Todellinen aikapommi muhii kuitenkin Kiinassa, jossa epidemia voi suuren väestömäärän vuoksi saada valtavat mittasuhteet.

- Se on selvästi laajeneva ongelma Kiinassa. Muutama kuukausi sitten miljoona ihmistä oli saanut hiv-tartunnan. Tauti on levinnyt piikkihuumeiden ja seksisuhteiden avulla, Piot jatkaa.

Raportin mukaan mahdollisuudet taudin kurissapitämiseen hupenevat Aasiassa kovaa vauhtia. Huumeet ja prostituutio lisäävät ongelmia.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 27.11.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.