Mainos

Aids uhkaa Aasiaa

Aids-epidemia koettelee vielä nyt pahiten Saharan eteläpuolista Afrikkaa. Asiantuntijat kuitenkin pelkäävät Aasian olevan seuraavana vuorossa.

YK:n aids-ohjelman UNAIDS:n Intian edustajan Gordon Alexanderin mukaan Aasian mailla on kovat haasteet edessään seuraavien viiden vuoden aikana, kun epidemia toden teolla saapuu maanosan väekkäisiin maihin. Intiassa on jo 3,7 miljoonaa hiv-positiivista. Afrikan aids-luvut ovat vielä omaa luokkaansa. Yli 70 prosenttia maailman 36 miljoonasta hiv-tartunnan saaneesta asuu Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Esimerkiksi Botswanassa tartunnan on saanut joka kolmas aikuinen.

Alexanderin mukaan aidsin vastaisia toimenpiteitä vaikeuttaa Aasian maissa se, että epidemiaa ajatellaan lähinnä Afrikan ongelmaksi.
-Minua hermostuttaa suuresti kun ihmiset täällä sanovat, että me emme ole Afrikka, hän huomautti.
Aasiassa on edelleen vain kolme maata - Kambodzha, Burma ja Thaimaa - joissa hi-viruksen saaneita on yli prosentti 15-49-vuotiaasta väestöstä. Vaikka prosentit ovat pieniä, niihin sisältyy suuri joukko tartunnan saaneita maiden suurten väkimäärien vuoksi. Vaikka epidemia saapui Aasiaan 5-10 vuotta myöhemmin kuin Afrikkaan, Aasiassa on jo 6,4 miljoonaa hiv-positiivista.

Alexander arvioi, että määrä voi kaksinkertaistua viidessä vuodessa ja edelleen kaksinkertaistua vuoteen 2010 mennessä, jos mitään ei tehdä. UNAIDS:n tämänviikkoisen raportin mukaan Aasiassa on vaarana se, että nyt tuudittaudutaan liialliseen itsetyytyväisyyteen. Intian terveysministeri C.P. Thakur sanoi muutamia päiviä sitten olevansa varma siitä, että epidemia ei enää leviä Intiassa.

Kiinassa ei tiedetä miten hiv tarttuu

YK:n lastenjärjestön Unicefin Kiinan-edustaja Edwin Joseph Judd varoitti, että Kiina on hyvää vauhtia saamassa maahan laajan aids-epidemian. Kiinan nykyiset 600 000 hiv-tartuntatapausta ovat vasta alkua, hän sanoi.
-Jollei seuraavien kolmen neljän vuoden aikana ryhdytä todella huomattaviin toimiin, todellisena vaarana on, että meillä vuonna 2010 on 10 miljoonaa hiv-tapausta, Judd huomautti.
Kiinassa tehdyn tuoreen mielipidemittauksen mukaan kiinalaiset eivät tiedä, kuinka hi-virus tarttuu.

Thaimaassa on Maailmanpankin mukaan noin miljoona ihmistä saanut hi-viruksen. Thaimaan katsotaan kuitenkin kamppailleen onnistuneesti epidemiaa vastaan. Kampanja, jossa on kannustettu seksityöntekijöitä käyttämään kondomia, on onnistunut hidastamaan taudin leviämistä maan surullisenkuuluisassa seksibisneksessä. Thaimaalla on nyt kuitenkin uudenlaiset ongelmat edessään, kun aids on hiljalleen levinnyt seksiteollisuuden piiristä myös muihin väestöryhmiin.

Heikoimmat näkymät ovat Burmassa, missä sotilashallitus kieltää koko aids-ongelman olemassaolon. Virallisten tietojen mukaan maassa on 25000 hiv-positiivista, kun taas Maailmanpankin arvio on 700 000. Tilannetta pahentavat kasvava seksibisnes ja lisääntyvä huumeiden käyttö.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.