Mainos

Aids-tapaukset laskussa EU-alueella

Uusia aids-tapauksia todettiin EU-maissa viime vuonna noin 11 prosenttia edellistä vuotta vähemmän. Suomessa ja Hollannissa uusia aids-tapauksia on tilastoitu asukaslukuun nähden vähiten.

EU:n tilastoviraston Eurostatin mukaan tartunnat saastuneista huumeneuloista ovat vähentyneet viime vuosina selvästi, mutta tartunnat heterosuhteissa ovat lisääntyneet jyrkästi. Viime vuonna EU-maissa tilastoihin kirjattiin kaikkiaan 8 210 uutta aids-tapausta. Miljoonaa asukasta kohden uusia tapauksia oli 21,8. Erot eri maiden kesken ovat kuitenkin huomattavan suuria.

Suomi menetti kärkisijan


Hollannissa epidemia on saatu tilastojen mukaan kunnolla hallintaan. Kun uusia tapauksia todettiin vielä vuonna 1995 miljoonaa asukasta kohden 35 ja edellisvuonnakin vielä liki seitsemän, oli niitä viime vuonna enää vain alle kolme. Näin Hollanti nousi Suomen edelle maaksi, jossa aids-tartuntoja todetaan asukaslukuun nähden EU-maista kaikkein vähiten.
Portugalissa aids-epidemia riehui rajuimmin. Siellä uusia tapauksia kirjattiin peräti liki 106 tapausta miljoonaa asukasta kohden. Espanjassakin aids-tilanne on edelleen paha, siellä uusia tapauksia oli 58 miljoonaa asukasta kohden. Espanjassa uudet tapaukset ovat kuitenkin vähentyneet pahimmista vuosista noin kolmannekseen.

Huumeruiskut pahin uhka


Niin Portugalin kuin Espanjankin tartunnat liittyvät muita maita useammin huumeisiin. Espanjassa vuosina 1981-2001 todetuista tartunnoista kaikkiaan yli 63 prosenttia ja Portugalissa liki puolet on saatu huumeruiskuista.
Myös Italiassa saastuneet huumeruiskut ovat olleet syynä noin 60 prosenttiin tartunnoista. Koko EU:n alueella huumeruiskutartunnat ovat kuitenkin viime vuosina vähentyneet vuoden 1996 lähes 44 prosentin huipusta viime vuoden reiluun 33 prosenttiin.
Nykyisin aids tarttuu yhä useammin heterosuhteessa. Kun vielä vuonna 1985 vain noin yhdeksän prosenttia tartunnoista saatiin heterosuhteessa, nyt prosenttiosuus on jo 36,5. Vastaavasti tartunnat homosuhteissa ovat vähentyneet. Kun epidemian alkuvuosina noin 60 prosenttia tartunnoista saatiin homo- tai bi-suhteessa, oli näitä tartuntoja viime vuonna enää vajaat 20 prosenttia.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.