Aids-päivänä on jaettu tietoa ja kondomeja

Maailmassa on noin 40 miljoonaa hiv-tartunnan saanutta ihmistä. Määrä on suurin koskaan. Suomessa on todettu tähän mennessä kaikkiaan 1500 tartuntaa.

Kansainvälistä aids-päivää on vietetty monin tavoin maailmalla. YK:n edustaja Peter Piot kehotti Etelä-Afrikassa valtioita tosi toimiin aidsia vastaan. Hänen mukaansa sairauteen on kuollut tänä vuonna jo yli 3 miljoonaa ihmistä.

Maailmanjärjestön aids-ohjelmaa johtava Piot sanoi tautiin sairastuneiden määrän kääntyneen laskuun eräissä maissa, joissa ihmisiä on kannustettu kondomin käyttöön ja seksitapojen muuttamiseen. Tästä huolimatta taudin leviämistä ei ole saatu kuriin.

Kambodzhassa tuhannet ihmiset kerääntyivät maan pääkaupungissa Phnom Penhissä pidettyyn massatapahtumaan, jossa korostettiin turvaseksin merkitystä aidsin vastaisessa taistelussa. Yli 100 000 ihmistä on maassa kuollut tautiin.

Intiassa pääministeri Manmohan Singh otti osaa aidsin vastaiseen opiskelijatapahtumaan. Pääministeri muistutti, että maan aids-luvut saattavat olla nykyistä paljon pahemmat, koska tiedot monista osavaltiosta ovat puutteellisia. Intiassa on rekisteröity runsaat viisi miljoonaa hiv-positiivista.

Kiinassa puolestaan maan pääministeri Gao Qiang sanoi, että tartuntojen määrä pyritään pitämään alle 1,5 miljoonassa vuoteen 2010 mennessä. Tavoite on kova, sillä Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan tartuntojen määrä Kiinassa ylittää vuonna 2010 jo 10 miljoonan rajapyykin, jos mitään ei tehdä.

Japanissa terveysviranomaiset jakoivat ilmaisia kondomeja Tokion rautatieasemilla.

Suomalaiset pelkäävät testejä

YK:n arvioiden mukaan maailmassa on noin 40,3 miljoonaa hiv-tartunnan saanutta ihmistä. Tartuntojen määrä on yhä kasvussa. Eniten tartuntoja on Etelä-Afrikassa. Toisena tilastossa on Intia.

Suomessa on tähän mennessä todettu kaikkiaan 1500 tartuntaa. Suomen Punaisen Ristin hiv- ja aids-työnsuunnittelijan Eija Ikosen mukaan suomalaiset hakeutuvat vasta-ainetesteihiin turhan nihkeästi.

- Testiin menemiseen on edelleen korkea kynnys. Ihmiset pelkäävät testin tulosta. Meillä ei vielä tarpeeksi hyvin tiedetä, että virukseen on kehitetty hyviä lääkkeitä. Ainakaan sairaus ei parane toivomalla.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat