Mainos

Aids-lääkkeita halvemmalla Afrikkaan

Köyhät Afrikan maat saavat helpotusta aids-epidemiaan. Viisi suurta lääketehdasta on luvannut tarjota halvempaan hintaan aids-lääkkeitään kehitysmaille. Hintoja saatetaan pudottaa jopa 70 prosenttia. Asiasta on sovittu YK:n alaisen järjestön Unaidsin kanssa.

Koska immuunikato eli aids on suhteellisen uusi tauti, ainoastaan patentin omistavat lääketehtaat saavat myydä tautia vastaan kehitettyjä lääkkeitä. Asia on saanut paljon kritiikkiä osakseen, sillä köyhillä mailla, joissa aids on suuri ongelma, ei ole varaa kalliisiin lääkkeisiin. Nykylääketieteen avulla immuunikatoa aiheuttavaa aidsia ei voida parantaa, mutta lääkityksen avulla voidaan hidastaa HIV-positiivisten taudin etenemistä.

Britannialainen, saksalainen, sveitsiläinen ja kaksi amerikkalaista firmaa ovat luvanneet alentaa lääkkeittensä hintoja. Unaidsin edustajan Peter Piotin mukaan kyseessä on "lupaava edistysaskel pitkän tähtäimen prosessissa". Hän muistutti kuitenkin, että HI-viruksen kantajat ja aidsia sairastavat köyhien maiden asukkaat tarvitsevat paljon muutakin apua.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.