Mainos

Aids-lääke vähentäsi kuolemia

Aids-cocktailina tunnettu kolmen lääkkeen yhdistelmä on vähentänyt tehokkaasti hi-viruksen saaneiden ihmisten sairastuneisuutta ja kuolemia, todetaan tuoreessa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa.

Tänään ilmestyvässä New England Journal of Medicine-lehdessä julkistettavan tutkimuksen mukaan kuolemat vähenivät 75 prosenttia myös heillä, joiden immuunijärjestelmä oli vaurioitunut vakavasti. Aidsiin liittyviin muihin sairauksiin sairastuminen väheni lääkkeen ansiosta 73 prosenttia.

Tutkimuksen johtajan tohtori Frank Palellan mukaan lääke tehoaa yhtä hyvin naisiin ja miehiin ja eri rotujen edustajiin. Palellan tiimi tutki Chicagossa Northwestern Universityn lääketieteen laitoksella yhdeksällä klinikalla hoidettujen 1 255 potilaan tietoja. Potilaiden tilan kehittymistä seurattiin vuoden 1995 tammikuusta viime kesäkuuhun.

Tutkimuksessa tuli esille, että yksityisen sairausvakuutuksen hankkineet potilaat saivat muutamia kuukausia nopeammin aids-lääkettä kuin julkisen sairaanhoidon piirissä olevat. Jos immuunikato oli vakava, muutaman kuukauden viive voi tutkijoiden mukaan olla kriittinen. Muutoin elossa olevien potilaiden välillä ei havaittu suuria eroja.

Aids-cocktailin käyttö maksaa vuodessa 12 000 dollarista 15 000 dollariin eli enimmillään 84 000 markkaa. Tutkijat kritisoivat lääkkeen kalleutta, sillä se estää lääkkeen käytön niissä kehitysmaissa, joissa aids on laajalle levinnyt ongelma. Lääkkeen pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa rasvakudoksen kehittymistä ja sillä on havaittu yhteyksiä diabetekseen, korkeaan veren sokeriin ja kolesteroliin.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.