Mainos

Äidinkielen opettajat: Tekstailu ja chattaily köyhdyttävät kieltä

Suomi on pieni kielialue ja sen myötä kielikin on poikkeuksellisen suurien paineiden alla. Englanninkielinen viihde tuntuu tunkeutuvan maailmalta arkeemme peruuttamattomalla tavalla.

Taistelu kielen muuttumista vastaan on hävitty taistelu jo alkuunsa, sillä suomen kieli muuttuu koko ajan - ihan niin kuin muutkin kielet. Ja näin on ollut aina. Muutoksen vauhtia ja suuruutta pyritään kuitenkin suitsimaan kieliopeilla ja kielitoimistoilla.

Nykymaailmassa meno on sen verran kovaa, että suomen kieleen kohdistuva paine on huomattavasti suurempi kuin muutama vuosikymmen sitten. Sähköpostien, tekstiviestien ja erilaisten chattien rooli on siinä merkittävä.

– Meillä on nyt hyvin erilainen kirjallinen kulttuuri kuin meillä on ollut muutamia vuosikymmeniä sitten.  Kielenkäyttö on muuttumassa. Yhä enemmän käytetään sellaisia tekstejä, joissa ei tarvitse käyttää yleiskieltä. Toisin sanoen kirjakielen käytön ala on valtavasti kaventunut, Äidinkielen opettajain liiton puheenjohtaja Minna Harmanen arvioi.

Helsingin yhteislyseossa opettavan Harmasen mukaan ilmiö on näkynyt viime vuosina siinä, että nuoret eivät enää erota, mikä on kirjakieltä ja mikä puhekieltä.

Suppea sanavarasto ja yksinkertaisia lauseita

Yleiskielen hallinnan heikkeneminen näkyy luonnollisesti myös kirjoittamisessa.

– Kyllä se puhekielisyys siellä näkyy. Ei niin, että kirjoitettaisiin lyhennesanoja tai hymiöitä, vaan vähän hienovaraisemmin. Se näkyy esimerkiksi sanavalinnoissa ja lauserakenteissa. Sanalle kiva ei ehkä löydy vaihtoehtoja eli sanavarasto näyttäytyy suppeana, tai kirjoitetaan vain lyhyitä päälauseita, Harmanen kuvailee.

Lukeminen vähentynyt

Harmanen selittää kirjallisen ilmaisun ongelmia vähäiselllä lukemisella. Tutkimusten mukaan nuorten lukeminen on vähentynyt selvästi.

– Jos on tottunut lukemaan vain lyhyitä nettiuutisia, kirjoittamisen mallit eli ne tekstit, joita on luettu, eivät anna tukea sille, miten voisi kirjoittaa monipuolisesti.

Lääke löytyy kuitenkin läheltä.

– Sanomalehdet, aikakauslehdet ja romaanit ovat hyviä kielellisiä malleja, joiden lukeminen opettaa kirjakieltä ihan huomaamatta. Nuoria pitäisi innostaa lukemaan kaikin keinoin, Harmanen opastaa.


 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja