Mainos

Äidinkielen esseekokeessa aiheita Lähi-idästä Facebookiin

Ylioppilaskokelaat aloittivat kevään kirjoitusten loppurutistuksen äidinkielen esseekokeella. Kokelaat saivat eteensä kaikkiaan 14 vapaata tai aineistoon pohjautuvaa aihetta, joista piti valita yksi.

Valittavina oli esimerkiksi lukiolaisten omaa elämää liippaavia aiheita. Tehtävissä piti muun muassa ottaa kantaa nuorten sananvaltaan koulussa, kertoa mielipiteensä lukioiden aloittamisrituaaleista tai miettiä suomalaisessa kulttuurissa tyypillistä nuorten varhaista itsenäistymistä.

Opiskelijat saivat kirjoittaa myös siitä, miksi Lähi-itään ei saada rauhaa, mihin Facebookia tarvitaan tai millainen huippu-urheilijan elämäntilanne on urheilu-uran loputtua. Lehtikirjoituksiin, runoihin, novelleihin tai maalauksiin perustuvissa aiheissa pohdittiin muun muassa todellisuuden ja mielikuvituksen sekä ihmisen ja koneen suhdetta, jäätiköiden sulamisen seurauksia sekä sitä, miten tietyissä runoissa käsitellään musiikkia.

Keskiviikkona kirjoituksissa on vuorossa useita reaalikokeita ja perjantaina pitkän vieraan kielen koe. Kirjoitukset jatkuvat vielä ensi ja seuraavalla viikolla. Viime kuussa ylioppilaskokelaat suorittivat jo kielten kuullunymmärtämiset ja äidinkielen tekstitaidon kokeen.

Kevään 2009 ylioppilastutkinto alkoi torstaina 5. helmikuuta äidinkielen tekstitaidon kokeella. Kielten kuullunymmärtämiskokeet pidettiin 9., 10. ja 11. helmikuuta.

Kaikkiaan tämän kevään tutkintoon on ilmoittautunut 41 032 henkilöä, n. 50 henkilöä enemmän kuin viime keväänä. Lukuun sisältyvät sekä tutkintoa suorittavat ylioppilaskokelaat että hyväksytyn ja hylätyn kokeen uusijat ja tutkinnon täydentäjät.

Kokelaita, jotka voivat saada tutkintonsa valmiiksi tänä keväänä on n. 31 800. Keväällä 2008 vastaava luku oli n. 32 000.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.