Mainos

Äidin geeneillä yhteys ennenaikaiseen synnytykseen – joka kymmenen synnytys käynnistyy ennen aikojaan

Äidin geeneillä on yhteys ennenaikaiseen synnytykseen, ilmenee laajasta kansainvälisestä tutkimuksesta. Asiasta kertoo Oulun yliopisto.

Tutkijat onnistuivat ensimmäistä kertaa osoittamaan useita ennenaikaiseen synnytykseen liittyviä geenejä äidin perimästä. Havainto auttaa ymmärtämään ennenaikaiseen synnytykseen liittyviä syitä ja voi auttaa uusien hoitojen kehittämisessä.

Tutkimukseen osallistui yli 50 000 äitiä Yhdysvalloista, Tanskasta, Norjasta ja Suomesta. Äitien koko perimä analysoitiin ennenaikaiselle synnytykselle altistavien geenien löytämiseksi. Tutkimus paljasti kolme riskigeeniä, jonka lisäksi kolme muuta geeniä liittyivät raskauden kestoon

Tutkimukseen osallistui tutkijoita Oulun ja Helsingin yliopistoista. Se on julkaistu New England Journal of Medicine -lehdessä.  

Vähintään joka kymmenes ennen aikojaan

Synnytys on ennenaikainen, jos se tapahtuu yli kolme viikkoa ennen laskettua aikaa. Maailmanlaajuisesti vähintään joka kymmenes synnytys käynnistyy ennen aikojaan, ja liian aikaisin syntyy joka vuosi noin 15 miljoonaa lasta. Heistä miljoona kuolee ensimmäisen elinvuotensa aikana.

Ennenaikaisesti syntyneillä lapsilla esiintyy monia epäkypsyydestä johtuvia sairauksia, jotka voivat vaikuttaa koko loppuelämään.

Ennenaikaisen synnytyksen syitä ei tunneta tarkasti, mutta perimän ja ympäristön on tiedetty vaikuttavan siihen. Tehokkaita ehkäiseviä hoitoja ennenaikaisen synnytyksen estämiseen ei toistaiseksi ole.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.