Mainos

Äideille tunnustusta Säätytalolla

Valtakunnallisessa äitienpäiväjuhlassa on palkittu ansioituneita suomalaisia äitejä.

Helsingin Säätytalolla pidetyssä juhlassa palkittiin kaikkiaan 36 äitiä eri puolilta maata. Paikalle olivat päässeet kaikki äidit yhtä lukuunottamatta. Äideille annettiin Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitali kultaristein tunnustuksena merkittävästä työstä kasvattajina.

Juhlassa olivat läsnä myös tasavallan presidentti Tarja Halonen ja valiokuntaneuvos Pentti Arajärvi. Mannerheimin lastensuojeluliiton sekä sosiaali- ja terveysministeriön järjestämässä juhlassa tervehdykset äideille esittivät sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton puheenjohtaja, lastenpsykiatrian professori Tuula Tamminen.

Professori Tamminen sanoi puheessaan maailman tarvitsevan lisää äitihoivaa. Tamminen korosti jokaisen ihmisen tarvetta pyytettömään rakkauteen.
-Kulttuurimme on synnyttänyt nopeasti kasvavan, kokonaan uuden empatiohäiriöiden ongelmaryöpyn, hän totesi.

Tammisen mielestä juuri äitiydessä löytyy kaivattua vapaaehtoista ja pyyteetöntä rakkautta. Vastasyntyneen lapsen äiti ymmärtää intuitiivisesti, mitä lapsi tarvitsee ja antaa tälle hoivaa ja turvaa, huomautti professori Tamminen.

Hän korosti tarvetta uudenlaisen äitiyden ja vanhemmuuden oivaltamiseen nykyisessä yksilökeskeisessä, omia tarpeita, omia kokemuksia ja omaa toimintaa korostavassa yhteiskunnassa. Vanhemman rakkaudesta, äitihoivasta, kasvaa kyky toisen ihmisen empaattiseen ymmärtämiseen ja kyky toimia muita huomioiden, Tamminen sanoi.

Perho peräänkuulutti työelämän joustoa

Työelämän on tultava enemmän lapsiperheitä vastaan, totesi puolestaan sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho. Hän pohti puheessaan, voisiko työelämä tarjota pienten lasten vanhemmille lyhyempiä ja joustavampia työaikoja. Ministerin mukaan myös hoitovaihtoehtoja tulisi olla enemmän. Hän huomautti, että lapsi tarvitsee vanhempien aikaa ja osallistumista arkielämän perusasioihin.

Sosiaali- ja terveysministeri katsoi, että julkisen palvelujärjestelmän tukiverkkoa lapsiperheille tulee ylläpitää, mutta palvelujen pitäisi kuunnella asiakkaitaan enemmän.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.