Mainos

Ahvenanmaan muinaisolut kiinnostaa Yhdysvalloissa asti

Ahvenanmaa on kiinnostunut viime kesänä laivanhylystä löytyneen, maailman vanhimpiin kuuluvan oluen uudelleentuotannosta. Hylystä löytyi viisi olutpulloa ja yli 160 samppanjapulloa.

Hylyn ja pullot omistaa Ahvenanmaan maakuntahallitus, jonka mukaan muinaisoluesta ovat olleet kiinnostuneet useat panimot Yhdysvaltoja myöten. Maakuntahallitus aikoo myydä samppanjaa huutokaupassa, ja oluenkin myyminen voi tulla kyseeseen.

VTT tutkii parhaillaan oluen koostumusta. Kemiallisten analyysien avulla selvitetään, millaisella reseptillä juoma on valmistettu. Yksi keskeisistä kysymyksistä on, millaista hiivaa oluessa on käytetty.

VTT:n mukaan hiivan roolia ei oluen valmistuksessa vielä 1800-luvun alussa ymmärretty yhtä hyvin kuin tänä päivänä. Muinaisoluesta pyritäänkin nyt saamaan talteen hiivasoluja, joista voisi myöhemmin tuottaa uutta hiivakantaa.

Tutkijoiden mukaan toistaiseksi tuntematon laiva upposi Ahvenanmaan saaristoon todennäköisesti vuosien 1825 ja 1845 välillä. Sen epäillään lähteneen matkaan Itämeren eteläosista, mutta lastin alkuperämaasta ei ole varmuutta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.