Mainos

Ahvenanmaan kansanedustaja: Suomi on yksikielinen maa

Roger Janssonin mielestä maamme virkakielenä käytetään lähes yksinomaan suomea. Hän pitää huolestuttavana kielellisen kehityksen merkitystä Ahvenanmaan itsehallinnolle.

Ahvenanmaalaisen kansanedustaja Roger Janssonin mukaan kaksikielinen Suomi toimii poliittisissa ja virallisissa yhteyksissä käytännössä yksikielisenä maana.

Jansson on istunut eduskunnassa nyt puolet kaudestaan. Eduskuntatyö ei ole tarjonnut suuria yllätyksiä Janssonille, jolla on 23 vuoden kokemus maakuntapäivillä työskentelystä. Kuitenkin "lisääntyvä yksikielisyys" on ollut hänelle jonkinlainen pettymys.

Eduskunnassa ei ole tulkkipalvelua, ja Janssonin mukaan virkakieli voi olla mutkikasta jopa silloin, kun se on lukijan äidinkieltä.

- Vie aikaa ja energiaa lukea paksuja paperipinoja vieraalla kielellä. Hallitsen kuitenkin suomen kielen siten, että selviydyn. Se, mikä on huolestuttavaa, on kielellisen kehityksen merkitys itsehallinnolle. Ahvenanmaalle on tärkeää, että Suomi säilyy kaksikielisenä.

Janssonin mukaan hänen ensisijainen tehtävänsä on toimia Helsingissä itsehallinnon silmänä ja korvana. Toinen tehtävä on olla EU-asioita käsittelevän suuren valiokunnan tarkkailijana. Tarkoituksena on, että Suomi ottaa huomioon Ahvenanmaan kannanotot.

Jansson on ollut tyytyväinen muuten paitsi ajoverkkokalastusta koskevan kysymyksen käsittelyyn.

- Suomen olisi pitänyt vastustaa jyrkemmin järjetöntä esitystä kieltää ajoverkkokalastus Gotlannin pohjoispuolella.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.