Ahvenanmaan kansanedustaja miehityspuheista: Venäjä ei kunnioita erityisasemaamme

Ahvenanmaan asema nousi tänään keskusteluun, kun asiantuntija varoitti Suomea siitä, että Ahvenanmaa voi olla Venäjän tapa ottaa Itämeren ilmatila hallintaan.

Käsitteet

Ahvenanmaan demilitarisointi:

Sotilaiden läsnäolo ei ole sallittua ja saaria ei saa linnoittaa.

Ahvenanmaan neutralisointi:

Mahdollisissa konflikteissa Ahvenanmaa on pidettävä sodan uhan ulkopuolella.

– Ahvenanmaa on demilitarisoitu ja neutralisoitu. Neutralisointi tarkoittaa, että sodan hetkellä asemaamme voi verrata sairaalaan eli meitä ei saa pommittaa tai emme voi olla hyökkäyksen kohteena, huomauttaa ahvenanmaalainen Ruotsalaisen eduskuntaryhmän kansanedustaja Elisabeth Nauclér.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoi tänään Helsingin Sanomissa julkaistussa kirjoituksessaan, että Venäjä voisi kohdistaa Suomeen yksittäisenä maana sotilaallista uhkaa.

Salonius-Pasternakin mukaan, jos Venäjä ottaisi käyttöön Ahvenanmaan saaria, voisi se nykyisillä asejärjestelmillä kontrolloida Itämeren ilmatilaa.

Nauclér ei kuitenkaan näe Salonius-Pasternakin kirjoitusta räikeänä.

– Ymmärrän kyllä hänen kirjoitustaan ja hänhän pitää tätä vain esimerkkinä, ei todellisena tai mahdollisena tilanteena.

Vaikeana kansanedustaja Elisabeth Nauclér pitää puolestaan sitä, etteivät kaikki valtiot ymmärrä, millainen Ahvenanmaan asema on.

– EU-maat ovat allekirjoittaneet sopimuskohdan, jonka mukaan he hyväksyvät Ahvenanmaan neutralisoidun aseman. Venäjä ei kuitenkaan ole sopimuksessa mukana, eikä kunnioita Ahvenanmaan erityisasemaa, Nauclér toteaa.

Ahvenanmaalaisen kansanedustaja Elisabeth Nauclérin mukaan paras keino estää tällaisen uhkakuvan toteutuminen on pitää Ahvenanmaan asemaa esillä kaikissa mahdollisissa diplomaattisissa yhteyksissä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja