Mainos

Ahvenanmaa pullikoi soteuudistusta vastaan

Ahvenanmaa ei aio toteuttaa soteuudistuksen edellyttämiä lakiuudistuksia. Kiista koskee uudistuksen vaikutuksia Ahvenanmaan itsehallintoon.  

Ahvenanmaa ei hyväksy, että keskusteluja käydään pelkästään uudistuksen taloudellisista vaikutuksista ja korvauksista, ilmoittaa maakuntaneuvos Karin Sjögren (lib.).  

Ahvenanmaan maakuntahallitus on oppositiopuolueiden tukemana lähettänyt Juha Sipilän (kesk.) hallitukselle ja oikeuskanslerille asiasta kirjeen, jossa äänensävy on selvästi aiempia viestejä tiukempi.  

Maakuntahallitus toteaa kirjeessään, että Ahvenanmaa kieltäytyy panemasta täytäntöön lakimuutosta, jonka nojalla kuntien on määrä laskea veroprosenttejaan, kun uudistus astuu voimaan. Uudistuksen myötä kuntien tähän asti hoitamia sosiaali- ja terveyspalveluja siirretään maakunnille. 

Jos lakia ei Ahvenanmaalla säädetä, eivät kansalaiset saa tasavertaista kohtelua. Ahvenanmaalaiset jäisivät ilman alennettua kuntaveroa.  

Sjögren totesi, että Ahvenanmaa aikoo tukeutua kiistassa perustuslakiin vaatiessaan, että uudistuksen vaikutukset maakunnan itsehallintoon otetaan huomioon.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.