Mainos

Ahvenanmaa hukkuu tax-freekaupan tölkkeihin

Ahvenanmaan ongelmajätelaatikoihin on kertynyt tänä vuonna 15 tonnia tyhjiä olut- ja virvoitusjuomatölkkejä. Toiset 15 tonnia on kasaantunut kaatopaikoille, sillä kaikki eivät vaivaudu kuljettamaan tölkkejä keräysastioihin.

Viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla ongelmajätteisiin palautui "vain" kuusi tonnia alumiinitölkkejä. Määrän "vähäisyys" johtuu siitä, että Ruotsi vielä viime vuonna maksoi pantin myös tax-freetölkeistä. Ahvenanmaalaiset kuljettivat tölkkinsä naapurin automaatteihin ja niin tekivät tietysti myös ruotsalaiset turistit.

Nyt verovapaat tölkit jäävät panttijärjestelmän ulkopuolelle ja veronmaksajat kustantavat niiden kuljettamisen kaatopaikoille. 15 tonniin menee 1,2 miljoonaa tölkkiä, sillä 80 tölkkiä painaa kilon. Toisin sanoen Ahvenanmaahan on tänä vuonna tuotu jo 2,4 miljoonaa verovapaata alumiinitölkkiä.

Ahvenanmaan Alko ja jotkut kaupat myyvät panttitölkkejä, jotka palautuvat Alkon omistamaan, maakunnan ainoaan, panttiautomaattiin. Panttipurkkeja ahvenanmaalaiset ovat tänä vuonna palauttaneet 20 000 kappaletta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.