Mainos

Ahvenanmaa houkuttelee työntekijöitä manner-Suomesta

Tällä hetkellä Ahvenanmaalla on suuri pula opettajista, IT-alan osaajista ja hoitoalan henkilökunnasta.

Ahvenanmaalle haetaan tuhansia uusia työntekijöitä manner-Suomesta. Saarimaakunnan kehityssuunnitelmissa on saada 7000 - 8000 lisäasukasta seuraavan vuosikymmenen aikana. Tällä hetkellä Ahvenanmaalla on suuri pula opettajista ja hoitoalan henkilökunnasta.

Muuttoa manner-Suomesta jarruttavat väärät ennakkoluulot, esimerkiksi suomenkielentaito on välttämätön bisneksessä, joka nykyisin kulkee enimmäkseen manner-Suomen kautta.

Hämäläinen diplomi-insinööri ei pari vuotta sitten olisi uskonut olevansa alansa töissä Ahvenanmaalla. Yllätyksenä tuli tarjous elektroniikan osia valmistavaan uuteen yritykseen.

- Täällä ei ole kovin paljon huipputeknologisia firmoja tällä hetkellä, kun ei ole työvoimaa, mutta se on kasvava ala kuitenkin koko ajan, Inficonin tutkimus-ja kehitysjohtaja Jarkko Antila kertoo.

IT-alalla on satoja avoimia työpaikkoja, osaajista kilpaillaan paitsi työn haasteilla myös elämänlaadulla.

- Työpaikan takiahan tänne varsinaisesti tulin, niin ne on ollut sellaisia töitä mitä on odottanutkin ja se on antanut paljon ja tämä vapaa-aika näyttää erittäin hyvältä. Ei kyllä tarvitse katua, Antila painottaa.

Ennestään täysin vieras saarimaakunta saa maa- ja metsätaloustieteen maisterin suunnittelemaan pitkää uraa jo nyt puolen vuoden kokemuksen jälkeen

- Sitä ei tiedä, vaikka se olisi sitten loppuikä. Toistaiseksi näyttää ainakin hyvin lupaavalta, Inficonin laatupäällikkö Anna Vainikainen painottaa.

Kielimuurista on selvitty eikä Ahvenanmaa kuulema ole edes eristyksissä.

Ammattimiehistä pulaa

Ahvenanmaan työvoimatoimisto ei tavoittele ainoastaan korkeasti koulutettuja.

- Meille tulee valtava pula ammattitaitoisista työntekijöistä, putkimiehistä, rakennusmiehistä ja LVI-ammattilaisista, toimistonjohtaja Lasse Karlsson Maarianhaminan työvoimatoimistosta kertoo.

Ennakkoluuloista poiketen Ahvenanmaalta saa ostaa asunnon ja talonkin kaavoitetulta alueelta ilman kotipaikkaoikeutta. Täällä toivotaan 7000 - 8000 uutta asukasta vuosikymmenen aikana.

- Oletamme saavamme myös yrittäjiä, jotka kehittävät uusia näkemyksiä, perustavat yrityksiä, uusia liike-ideoita, joten Ahvenanmaa voi jatkaa kehittymistään, Karlsson painottaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.