Mainos

Ahtisaari ylpeä Ahvenanmaasta

Presidentti Martti Ahtisaaren mielestä Ahvenanmaan itsehallinto on tällä hetkellä vankalla pohjalla. Presidentti korosti myös maakunnan ja valtakunnan välisten suhteiden sujuvuutta puhuessaan Maarianhaminassa maakuntapäivien 75-vuotisjuhlaistunnossa.

Presidentin mukaan maakunnan ja valtakunnan välillä on joitakin ongelmia, mutta yksikään ristiriita ei ole tarpeeksi vakava uhatakseen maakunnan itsenäisyyttä, kieltä tai kulttuuria.

Ahtisaari painotti puheessaan etenkin itsehallintolain ainutlaatuisuutta ja sitä, miten laki on osoittautunut varsin toimivaksi jopa viime vuosien suurissa mullistuksissa. Itsehallinnon valvojana ja takaajana toimivan presidentin mielestä Ahvenanmaan asema on pysynyt hyvänä myös Euroopan unioniin liittymisen jälkeen.

Jääkarhuntalja ja alaston pari

Maakuntapäivien juhlaistunnossa kaikki Pohjoismaat esittivät onnittelunsa ja luovuttivat lahjoja, joista Grönlannin useiden neliömetrien suuruinen jääkarhuntalja oli eksoottisin. Onnittelupuheessaan Grönlannin Jonathan Motzfeldt kertoi Ahvenanmaan toimineen esimerkkinä Grönlannille.

Eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen lahjoitti Ahvenanmaalle pronssisen veistoksen, joka esittää toisiinsa kietoutunutta alastonta paria.

Ahvenanmaalaiset viettivät juhlapäiväänsä erinomaisessa alkukesän säässä. Ennen varsinaista juhlaistuntoa paljastettiin ahvenanmaalaisille tärkeätä Julius Sundblomia esittävä rintakuva. Käräjien ensimmäisen puhemiehen Sundblomin kuvan taiteili Mia Arentz-Grastvedt.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.