Mainos

Ahtisaari: YK järjestämään vaalit Syyriaan

Presidentti Martti Ahtisaari ehdottaa, että YK järjestäisi Syyriassa vaalit. SuomiAreena-tapahtumassa Porissa puhunut Ahtisaari sanoo esittäneensä ehdotuksensa jo YK-tasolla. Vaalien järjestäminen edellyttäisi, että Syyriaan saataisiin nopeasti tulitauko. 

Presidentti Ahtisaaren mukaan neljättä vuotta jatkuvaan Syyrian sotaan pitäisi etsiä pikaista poliittista ratkaisua.

 - Enää ei pitäisi antaa ihmisten tappaa toisiaan. Minusta on järkyttävää, kuinka kykenemätön kansainvälinen yhteisö tämmöisissä asioissa on, Ahtisaari sanoo.

Presidentti onkin vienyt eteenpäin ehdotustaan siitä, että YK järjestäisi Syyriassa vaalit. Ahtisaari kertoo esitelleensä suunnitelmaa jo YK-tasolla. 

- Tähän mennessä YK:ta ei ole koskaan pyydetty vaalien järjestäjäksi, vaan vaalien valvojaksi. Minusta tällainen uusi työkalu YK:n pääsihteerille olisi erittäin tervetullut, linjaa Ahtisaari.

Parlamenttivaalit järjestettäisiin Syyrian hallinnon avustuksella, mutta vasta riittävän pitkän ajan jälkeen tulitaon syntymisestä. Ennen vaaleja varmistettaisiin humanitäärisen avun perillemeno sekä lähetettäisiin maahan kansainvälisiä rauhanturvaajia. 

Ahtisaari uskoo suunnitelmaansa

Useat Syyrian-kriisin ratkaisuehdotukset ovat aiemmin kaatuneet Venäjän ja Kiinan vastutuksesta YK:n turvallisuusneuvostossa, mutta Ahtisaari uskoo hyviin suhteisiinsa.

- Tämä antaisi minusta Venäjällekin mahdollisuuden positiiviseen rooliin, että saataisiin muutakin puhumista kuin Ukraina.

Jos ehdotus ei muuten näytä etenevän, Ahtisaari aikoo käydä keskusteluja suoraan turvaneuvoston pysyvien jäsenmaiden kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.