Mainos

Ahtisaari valmis uusiin kansainvälisiin tehtäviin

Presidentti Martti Ahtisaari sanoo olevansa "kovin tyytyväinen" siihen, että Naton ja Jugoslavian välinen sotilastekninen sopimus saatiin keskiviikkona allekirjoitettua ja että toimeenpanoprosessi lähti siitä liikkeelle.

Ahtisaari arveli, että turvallisuusneuvostossa syntyy torstain aikana Kosovon kansainvälisen hallinnon mahdollistava päätös ja että Kiina pidättyy äänestyksestä. Näin kävikin pari tuntia Ahtisaaren Helsingissä pitämän lehdistötilaisuuden jälkeen. Presidentti Ahtisaari arveli, ettei Venäjän rooli kansainvälisissä joukoissa aiheuta ylitsepääsemättömiä vaikeuksia. Kosovon operaatio on hänen mukaan tässä suhteessa aivan samantyyppinen kuin Bosnia-Hertsegovinan IFOR-rauhanturvatehtävä ja siinä Venäjä on ollut mukana. Presidentti uskoi, että Suomelle löytyy mahdollisissa ongelmatapauksissakin aina sellaisia tehtäviä, jotka Suomen rauhanturvalaki sallii. Hän sanoi keskustelevansa sotilasteknisen sopimuksen yksityiskohdista kontra-amiraali Juhani Kaskealan kanssa.

Kosovon kriisin tärkein opetus oli Ahtisaaren mukaan se, ettei kenenkään pidä kuvitella voivansa toimia määräämättömästi vastoin kansainvälisen yhteisön tahtoa ilman vastatoimia. Ahtisaari arveli, että että hänellä tulee jatkossakin olemaan jonkinlainen rooli Jugoslavian rauhanprosessissa. Hän sanoi olevansa sen kanssa naimisissa, mutta korjasi myöhemmin luonnehdinnan "löyhäksi suhteeksi". Presidentti teki täysin selväksi, ettei hän missään tapauksessa pyri eikä suostu toiselle presidenttikaudelle. Hän toivoi, että "vaalitaistelusta" puhuneilla tahoilla olisi rohkeutta pyytää anteeksi. Presidentti Ahtisaari sanoi lunastaneensa runsaat kuusi vuotta sitten antamansa lupaukset. Hän paneutui työllisyyteen nimittämällä Pekkasen komitean, on tehnyt paljon enemmän maakuntamatkoja kuin luvatut vähintään kerran kuukaudessa ja antanut 9000 markkaa avustuksiin. Nobelin rauhanpalkintoa - jos se tulisi ajankohtaiseksi - Ahtisaari ei suostuisi ottamaan vastaan, ellei sitä myönnettäisi myös Yhdysvaltain varaulkoministerille Strobe Talbottille sekä Venäjän entiselle pääministerille Viktor Tshernomyrdinille.
(STT-MTV3)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.