Mainos

Ahtisaari: Vakoilutapaus ei heikennä EU-suhteita

Presidentti Martti Ahtisaari ei usko, että äskettäin paljastunut vakoilutapaus heijastuisi Suomen ja EU:n välisiin suhteisiin. Ulkoministeri Tarja Halonen luonnehtii paljastunutta vakoilutapausta "surulliseksi".

Tapauksessa ulkoministeriön virkamiehen epäillään antaneen venäläisille tietoja, joista osa on EU:hun liittyviä. Hampurin vierailunsa yhteydessä pitämässään lehdistötilaisuudessa Ahtisaari arveli, että EU:ssa arvostetaan tapaa, jolla epäiltyä tietojen vuotamista on Suomessa tutkittu. Asia on nyt siirretty syyttäjälle ja seuraavaksi odotetaan hänen päätöstään, sanoi Ahtisaari. Ulkoministeriön virkamiehen epäillään antaneen venäläisille tietoja, joista osa on EU:hun liittyviä.

YK:n yleiskokouksesta Suomeen palannut Halonen kommentoi tänään ensimmäistä kertaa tapahtunutta. "Surulliseksi" tapauksen tekee Halosen mielestä se, että nykyisenä kansainvälisen yhteistoiminnan kautena säännökset ovat sellaisia, että niiden rajoissa pystytään toimimaan.
-Kun sattuu tilanteita, mistä nyt puhutaan, silloin tietysti tulee lähinnä surulliseksi sen vuoksi, että minusta ne ovat tarpeettomia tilanteita, Halonen sanoi.

Muutoin Halonen oli yhtä niukkasanainen kuin aiemmatkin lausunnonantajat. Hän ei halunnut arvioida teon motiiveja eikä tarkentaa, minkälaisista asiakirjoista on kysymys. Halonen ei paljastanut myöskään sitä, milloin hän sai tiedon vakoiluepäilystä. Halosen mukaan ulkoministeriössä hoidettiin tilanne heti, että enempää riskiä ei päässyt syntymään. Kysymykseen, onko tapahtunut vahingoittanut Suomen ja ulkovaltojen suhteita, Halonen vastasi, että asia ei ole kansainvälisesti mitenkään ainutlaatuinen.

Halonen ei halunnut kertoa mitään siitä, onko Suomen ja Venäjän ulkoministeriöiden kanssa ollut yhteydenpitoa sen jälkeen, kun asia tuli julkisuuteen. Halonen keskusteli Venäjän tulevan ulkoministerin Igor Ivanovin kanssa New Yorkissa puolen tunnin ajan, mutta tämä asia ei hänen mukaansa ollut esillä.

Venäläislehdet kommentoivat vakoilujuttua

Suomen Venäjään kohdistuva tiedustelutoiminta on vilkastunut sen jälkeen, kun Suomi liittyi Euroopan unioniin. Näin arvioi Moskovassa ilmestyvä sanomalehti Nezavisimaja Gazeta tänään. Sen mukaan suomalaiset turvallisuuselimet keräävät Venäjästä tietoa ennen muuta Venäjän ja Suomen välisen yhteistyön varjolla.

Englanninkielinen The Moscow Times arveli läntisiin diplomaattipiireihin viitaten Suomen pyrkivän viestimään vakoilujutun julkistamisella maan muuttuneesta asemasta. Tämä on suorasukainen signaali Moskovalle, jottei se pyrkisi väärinkäyttämään maiden perinteisiä ystävyyssuhteita, lehti arvioi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.