Mainos

Ahtisaari vaati väkivallan lopettamista Kosovossa

Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari vaati tänään Jugoslavian johtajaa Slobodan Milosevicia lopettamaan väkivallan Kosovossa ja valitsemaan rauhan. Ahtisaari luonnehti valtiopäivien avauspuheessaan Milosevicin politiikkaa räikeäksi rikkomukseksi ihmisoikeuksia, yhteistyötä ja demokratiaa vastaan.

Presidentti korosti, ettei häikäilemätöntä väkivaltaa oman maan siviiliväestöä vastaan voida sallia tämän päivän Euroopassa. Hän sanoi Suomen olevan valmis rauhan varmistamiseen ja jälleenrakennustyöhön Kosovossa.

Ahtisaaren mielestä Balkanin tapahtumat osoittavat, kuinka vakavia puutteita tämän päivän eurooppalaisessa turvallisuusjärjestelmässä on. Se voi nojautua vain toimiviin ja avoimiin demokratioihin. Puheessaan presidentti Ahtisaari puuttui myös Euroopan komission eronpyyntöön ja Suomen heinäkuussa alkavaan EU-puheenjohtajakauteen. Hän katsoi EU:n toimielimissä olevan monia sellaisia piirteitä, jotka kuvastavat vanhentunutta hallintokulttuuria sekä riittämätöntä avoimuutta.

-Nyt on mahdollisuus luoda avoin ja tehokas hallinto, joka täyttää pohjoismaille tunnusomaiset vaatimukset. Näin edistetään myös unionin laajentumista.

EU:n laajeneminen suuri mahdollisuus

Ahtisaaren mukaan Suomen kaudelle jää runsaasti ratkaistavia asioita, vaikka uudesta komission puheenjohtajasta ja Agenda 2000:sta on päästy sopuun.

Agenda-ratkaisua ja Amsterdamin sopimusta on ryhdyttävä panemaan toimeen. Lisäksi on valmisteltava laajenemisen mahdollistavia institutionaalisia uudistuksia.

-EU:n laajenemista on siis vietävä eteenpäin päättäväisesti. Kysymys on historiallisesta mahdollisuudesta, jota ei saa tärvellä, presidentti korosti.

Myös kehitys Venäjällä on keskeisellä tavalla esillä Suomen puheenjohtajakaudella. Ahtisaari vakuutti, ettei Suomi halua Euroopan sulkeutuvan, vaan pyrkivän rakentamaan EU:n kautta yhteistyötä kaikkialle ja kaikkiin ilmansuuntiin. Presidentti arvioi tulevan hallituksen joutuvan puheenjohtajuuden vuoksi vaativan työsaran eteen, mutta ei kosketellut millään tavoin hallitusneuvotteluja.

Sen sijaan hän määritteli työnsä aloittaneen uuden vuosituhannen eduskunnan edessä olevia haasteita. Suomen on Ahtisaaren mielestä oltava uutta tuotantoa ja investointeja houkutteleva maa, jotta työllisyys ja hyvinvointi voidaan turvata. Kansantalouden kannalta on oleellista, että maahamme saadaan luotua nykyistä suurempi joukko nopeasti kasvavia ja kansainvälistyviä yrityksiä. Presidentti korosti työllisyyden päättäväistä parantamista, kannustamista työelämässä pysymiseen nykyistä kauemmin sekä työpaikkojen hyvän ilmapiirin luomista.

Korkeaa osaamista useammille aloille

Ahtisaari muistutti työttömyyden alentuneen toivottua ja uskottua hitaammin. Lisäksi voidaan aistia suurta huolta eriarvoisuuden lisääntymisestä, koskeepa se sitten alueiden tai ihmisten välistä eriarvoisuutta.

Hän kysyi, voisiko korkeaa osaamista olla nykyistä laajemmin myös käden taitojen, kulttuurin, palveluiden tai maatalouden erikoistuotannon alueella.

-Elvyttämällä maakuntien pieniä yrityksiä työpaikkoja voitaisiin luoda monipuolisemmin ja eri alueiden olemassaolevia vahvuuksia kehittäen.

-Ennen kaikkea näen kuitenkin tärkeäksi konkreettisin toimin osoittaa arvostusta näille aloille ja luoda sitä kautta tulevaisuuden uskoa ja elämisen mahdollisuuksia nykyistä laajemmalle alueelle, Ahtisaari sanoi.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.