Ahtisaari uskoo YK:n löytävän yksimielisyyden Kosovon asemasta

YK:n erityislähettiläs Martti Ahtisaari on esittänyt Kosovolle rajoitettua itsenäisyyttä. Venäjä on toivonut kiistaan ratkaisua, joka olisi myönteisempi Serbialle.

YK:n erityislähettiläs Martti Ahtisaari uskoo YK:n turvallisuusneuvoston pääsevän yksimielisyyteen Kosovon uudesta asemasta.

Venäjän on uumoiltu saattavan jarruttaa tai kokonaan torjua veto-oikeudellaan presidentti Ahtisaaren Kosovo-esityksen, koska se on tukenut albaanimaakuntansa itsenäistymistä vastustavaa Serbiaa. Ahtisaari ei kuitenkaan "näe mitään syytä sille", etteikö turvallisuusneuvosto voisi päästä yksimielisyyteen Kosovon asemasta.

Hän tähdensi uutistoimisto Reutersin haastattelussa, ettei Kosovon albaanienemmistöä voida taivutella itsenäisyyttä vähäisempään ratkaisuun. Serbia on tarjonnut maakunnalle itsenäisyyden sijaan itsehallintoa ja vaatinut jatkoneuvotteluja viimeisen kierroksen katkettua tuloksettomana lauantaina. Ahtisaaresta jatkoajan vaatiminen on yritys viivyttää prosessia.

- Kaikki neuvotteluihin osallistuneet -- tietävät, mitä mieltä osapuolet ovat, Ahtisaari sanoi Wienissä Reutersille.

Hän arveli YK:n käsittelevän Kosovo-kysymystä huhtikuussa.

Kosovon Ceku myös toiveikas

Kosovon pääministeri Agim Ceku ei usko, että Venäjä käyttää veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvostossa estääkseen maakunnan itsenäistymisen Serbiasta. Ceku vakuutti tänään julkaistussa haastattelussa, että Kosovo ei ryhdy mihinkään toimiin ilman kansainvälisen yhteisön hyväksyntää.

Ahtisaaren laatima suunnitelma Kosovon tulevaisuudesta on menossa turvallisuusneuvoston käsittelyyn, koska Serbia ei hyväksynyt sitä viikonloppuna viime hetken neuvotteluissa. Ehdotus saanee muiden turvallisuusneuvoston jäsenten tuen, mutta Venäjän kanta ei ole vielä selvillä.

- Uskon, että Venäjä tulee mukaan ja saamme Ahtisaaren suunnitelmalle hyväksynnän turvallisuusneuvostossa, Ceku sanoi itävaltalaisen Die Presse -lehden haastattelussa. - Emme tee yksipuolisia ratkaisuja tai mitään, mikä uhkaisi suhdettamme kansainväliseen yhteisöön.

Venäjä on toivonut kiistaan ratkaisua, joka olisi myönteisempi Serbialle. Se ei kuitenkaan ole suoraan uhannut käyttää veto-oikeuttaan turvallisuusneuvostossa.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat