Mainos

Ahtisaari: Ukrainan kriisin ratkaisu riippuu Venäjästä

Ukrainassa ensi yönä alkavan tulitauon pysyvyys riippuu paljolti Venäjän asenteista, sanoo presidentti Martti Ahtisaari. Ahtisaari puhui asiasta Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

Ahtisaari muistuttaa, että Venäjä on osapuoli kiistassa.

– On selvää, että aseita ja jopa sotilaita on tullut Venäjän puolelta. Todennäköisesti operaatioita johdetaan Moskovasta.

Ahtisaari uskoo, että Venäjällä on halua löytää ratkaisu tilanteeseen, sillä pitkittynyt kriisi aiheuttaa taloudellisia ongelmia myös Venäjällä muun muassa pakotteiden takia.

Ahtisaari ei usko rauhan Ukrainassa etenevän ilman venäläisten tahtoa. Ahtisaari kuitenkin arvioi, että tulitauon voi romuttaa helposti.

– Ukraina on täynnä aseita. Jos jotain provokaatioita tai aseellista toimintaa esiintyy, tulee olla hyvin tarkkana, kuka niitä on aiheuttanut.  

Taistelut Itä-Ukrainassa ovat tänään jatkuneet edelleen kiivaina.

Länsi ei uhkaa Venäjää

Venäläisistä 42 prosenttia arvioi Venäjän ja Yhdysvaltojen väliset suhteet vihamielisiksi. Vuosi sitten luku oli neljä prosenttia.  

– Venäjä on jo jonkin aikaa yrittänyt levittää sellaista asennetta, että länsi ja Nato uhkaavat Venäjää. Tämä on täyttä roskaa. Sekä EU että Nato ovat päinvastoin etsineet kumppanuutta, Ahtisaari sanoi. 

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on arvioinut, että Venäjän aggressiivisuus vahvistaa lännen yhtenäisyyttä ja voi pahimmillaan johtaa blokkiutumiseen ja kylmän sodan kaltaiseen tilanteeseen.

Ahtisaaren mukaan lännen oli pakko reagoida pakotteilla Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan, vaikka pakotteet haittaavat myös lännen taloutta.  

Ahtisaari on kannattanut Suomen liittymistä puolustusliitto Natoon jo vuosikymmenen.

Presidentin mielestä Suomen tulee kuulua kaikkiin niihin järjestöihin, mihin muutkin läntiset demokratiat kuuluvat, eikä Nato-jäsenyydellä ole mitään tekemistä Venäjän kanssa.

Ahtisaaren mukaan Natosta olisi Suomelle myös taloudellista hyötyä.

– Jäsenyys rohkaisisi läntisiä sijoittajia investoimaan Suomeen eikä esimerkiksi Viroon, Latviaan tai Liettuaan.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.