Mainos

Ahtisaari tyytyväinen Acehin rauhanhankkeeseen

Presidentti Martti Ahtisaari on tyytyväinen Acehin rauhanhankkeen edistymiseen. Rauhanhanke kirvoitti tyytyväisiä kommentteja tänään Vantaalla, kun Indonesian ja Vapaa Aceh -liikkeen johtajat tapasivat.

Presidentti Martti Ahtisaaren mukaan Acehin maakunnan rauhanhanke on edennyt hyvin. Ahtisaari tapasi tänään Indonesian varapresidentin Jusuf Kallan ja Vapaa Aceh -liikkeen (GAM) johtoa Königstedtin kartanossa Vantaalla.

- Hanketta olisi vaikeaa olla kuvaamatta menestykseksi, Ahtisaari sanoi tapaamisen jälkeen.

Acehin maakunnan rauhanhankkeen sujuminen sai jälleen tänään kehuja osakseen. Niin Indonesian hallitus, Vapaa Aceh -liike (GAM) kuin neuvottelujen välittäjänä toiminut presidentti Martti Ahtisaarikin ovat vähintäänkin optimistisia maakunnan tulevaisuuden suhteen.

Ahtisaaren mukaan tämä on vasta alku, mutta erittäin hyvä sellainen.

- Työ jatkuu edelleen. Sitä ei ole lopetettu, ja kaikki on sujunut hyvin, hän kiitteli.

Myös GAMin johto suhtautuu toiveikkaasti Acehin rauhanhankkeeseen ja siihen, mitä maakunnassa on tapahtunut.

GAMin epävirallinen pääministeri Malik Mahmud kuvaa rauhansopimusta positiiviseksi askeleeksi. Hänen mukaansa jatkossa GAMin on tehtävä läheistä yhteistyötä niin hallituksen kuin sopimuksen toteuttamista valvovan EU-johtoisen ryhmän (AMM) kanssa.

Ruotsissa maanpaossa asuva GAM-johto suunnittelee jo palaamista takaisin Acehiin. Mistään aikatauluista Malik ei kuitenkaan kertonut.

Indonesian varapresidentti Kalla kertoo puolestaan olevansa hyvin iloinen rauhanhankkeesta. Kalla ylisti jo eilen Ahtisaaren ponnisteluja rauhan puolesta. Samalla hän kiitteli Suomen valtiota ja suomalaisia.

Hänen mukaansa GAMin jäsenet voivat palata huoletta kotimaahansa.

Ahtisaari toimi välittäjänä, kun Indonesian hallitus ja GAM solmivat Acehin rauhansopimuksen elokuussa. GAM on luovuttanut sopimuksessa mainitut aseensa ja Indonesian armeija sekä poliisi vetäneet joukkojaan Acehista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.