Mainos

Ahtisaari tyrmää ajatukset pikaisten vaalien järjestämisestä Irakissa

Tänään pommi-iskussa Bagdadissa yksi kuoli ja noin 20 loukkaantui. Toissapäivänä kaksi kuoli ja useita haavoittui itsemurhaiskussa YK:n pysäköintialueella. Viikonvaihteessa tapahtui murhayritys väliaikaishallituksen jäsentä kohtaan.

Martti Ahtisaari

Elokuussa tapahtui itsemurhaisku YK:n Bagdadin päämajassa, jossa kuoli 22 ihmistä. Pääsihteeri Kofi Annan on huolissaan järjestönsä turvaoloista. Puolitoista viikkoa sitten kartoitustehtävään pyydettiin Martti Ahtisaarta. Työ osuu samaan aikaan kun YK pohtii rooliaan Irakissa.

-Täytyy katsoa mikä meidän arvio siitä tilanteesta on. siinä joutuu tietysti pohtimaan hyvinkin vaikeita kysymyksiä - onko siellä toimintaedellytyksiä lainkaan, toteaa presidentti Martti Ahtisaari.

Ahtisaaren mielestä YK on hiuskarvan päässä täydestä vetäytymisestä Irakista. Syytä turvaolojen heikentymisestä hän ei halua vierittää kenellekään. Ahtisaari toivoo, että sekä Yhdysvaltain johtamat joukot että YK voisivat olla maassa. YK itse on lähellä riitaa Yhdysvaltojen pitäessä kiinni hallinnosta ja Ranskan vaatiessa pikaista vallansiirtoa.

-Kyl minusta on esimerkiksi vaikee kuvitella et mitään vapaita vaaleja tämmöisessä ilmapiirissä voidaan järjestää, tyrmää Ahtisaari.

Ahtisaari aloittaa työnsä kahden suomalaissotilaan, irlantilaispoliisin ja sveitsiläistutkijan kanssa. Lopputuloksesta on vain vähän toiveita.

-Tekipä YK mitä tahansa, joku haluaa tämäntyyppisillä hyökkäyksillä vahingoittaa YK:ta ja sen työntekijöitä niin sellaista järjestelmää maailmassa ei olekaan jolla voitaisiin täysin turvata, sanoo Martti Ahtisaari.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 24.09.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.