Mainos

Ahtisaari tavannut Aceh-neuvottelujen osapuolet

Indonesian hallitusta edustavan valtuuskunnan on määrä neuvotella Achenin maakuntaan itsenäisyyttä ajavan liikkeen johtajien kanssa. Ahtisaari tapasi Aceh-neuvottelujen osapuolet

Indonesian ja Vapaa Aceh -liikkeen (GAM) neuvottelijat ovat saapuneet tänään Suomeen. Presidentti Martti Ahtisaari on jo tavannut molemmat osapuolet erikseen, kertoo Ahtisaaren toimisto Crisis Management Initiative (CMI).

Ahtisaari selvitti ensimmäisissä tapaamisissa osapuolien odotuksia neuvottelujen suhteen. Keskustelut jatkuvat huomenna. Tapaamispaikkaa ei ole kerrottu.

Aiemmin on kerrottu, että Indonesian valtuuskuntaan kuuluu kolme ministeriä. Sitä johtaa maan turvallisuudesta vastaava ministeri Widodo Adi Sutjipto.

GAM-liikkeen puolesta neuvotteluja käyvät sen Ruotsissa asuvat johtajat. GAMin tiedotuksesta vastaavan Bakhtiar Abdullahin mukaan liikkeellä ei ole ennakkoehtoja.

- Aiomme keskustella ja kertoa näkökantamme. Sitten on välittäjän asia katsoa, minne jatkamme siitä -- mutta taistelu on jatkunut 30 vuotta. Ongelmia ei voida ratkaista yhden yön tai viikonlopun aikana, hän sanoi uutistoimisto Reutersille Tukholmassa ennen lentoaan Helsinkiin.

GAM on taistellut Acehin itsenäisyyden puolesta kolme vuosikymmentä.

Indonesian hallituksen ja GAMin neuvottelujen aihetta ei ole kerrottu, mutta niiden odotetaan keskittyvän vahvistamaan tsunamin jälkeen julistettua tulitaukoa pikemminkin kuin valmistelemaan lopullista rauhaa. CMI:n mukaan Ahtisaari osallistuu itsekin neuvotteluihin, joiden kulusta tiedotetaan näillä näkymin laajemmin vasta sunnuntaina.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Suomen osasto lähetti tänään Ahtisaarelle kirjeen, jossa vaaditaan Acehin ihmisoikeustilanteen ottamista keskeisesti esille neuvotteluissa.

Järjestö on syyttänyt Indonesian armeijaa, poliisia ja GAMin taistelijoita muun muassa siviileihin kohdistuneesta väkivallasta, laittomista teloituksista ja pidätyksistä, vankien kidutuksesta sekä alaikäisten käytöstä sotatoimissa.

(MTV3-AFP-STT)

(Kymmenen uutiset 27.01.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.