Mainos

Ahtisaari tarkensi puhettaan EU-parlamentissa

"Yhteinen puolustuspolitiikka tarkoittaa tehostettua kriisinhallintaa"

Presidentti Martti Ahtisaaren puolustuspoliittinen kannanotto Strasbourgissa aiheutti parlamentissa puheensorinaa. Syynä lienevät enemmänkin olleet ongelmat eri kielten tulkkauksessa kuin itse asiassa.

Ahtisaari totesi, että "Amsterdamin sopimukseen kirjattiin EU:n toimintakyvyn lisääminen sotilaallisen kriisinhallinnan alalla. Se vastaa olemassa olevia turvallisuustarpeita Euroopassa ja on myös EU:n tämänhetkisen kehityksen kannalta realistinen askel yhteisen puolustuspolitiikan kehittämiseen".

Ahtisaaren mukaan puolustuskeskustelu täytyy ymmärtää siten, ettei meillä ole mitään muuta kuin yhteiset kriisinhallintatehtävät. Puolustus ja puolustuspolitiikka on siis erotettava selvästi toisistaan.

-Yhteinen puolustuspolitiikka tässä tapauksessa tarkoittaa, että me tehostamme kriisinhallintatoimintaa. Ei enempää eikä vähempää. Siinä on ihan riittävästi tekemistä, Ahtisaari painotti. Ranska ja Saksa ovat ehdottaneet, että unionin puolustuksen pitäisi kehittyä puolustusvoimien yhteistoimintaan saakka. Ahtisaari pitää tämän suuntaisia ehdotuksia "taivaanrannan asioina". -Minun presidenttikautenani eivät tämmöiset asiat tule vakavasti esille, Ahtisaari arveli, ja kiirehti nopeasti kieltämään kysymykset hänen kausiensa määrästä.

Kriisinhallinnassa päätökset tilanteen mukaan

Vaikka Ahtisaari puheessaan peräsikin EU:ta purkamaan nykyistä yksimielisyyteen perustuvaa päätöksentekoaan määräenemmistöpäätösten suuntaan, hän ei kriisinhallinnassa olisi valmis luopumaan yksimielisistä päätöksistä.

-Riippuu kustakin tilanteesta ja tapauksesta erikseen. Tarkoitin puheessani enemmistöpäätöksiä lähinnä neuvoston päätösvaltaan liittyvissä kysymyksissä, hän tarkensi.

Ahtisaari saapui Strasbourgiin yksityiskoneella Cardiffin huippukokouksesta jo eilisiltana. Tänä aamuna hän tapasi suomalaiset europarlamentaarikot, joille hän selosti Cardiffin kokouksen antia.

Tänään puoliltapäivin EU-parlamentissa pitämänsä puheen jälkeen presidentti ja rouva Eeva Ahtisaari lounastivat EU:n parlamentin puhemiehen Jose Maria Gil-Robles Gil-Delgadon kanssa. Iltapäivällä Ahtisaaret lähtivät yksityiskoneella kohti Turkua.

Presidentti toivoi vielä illalla pääsevänsä savusaunaan Kultarannassa.

(STT-Jouko Kitula)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.