Mainos

Ahtisaari tapasi Syyrian presidentin

Presidentti Martti Ahtisaari keskusteli tänään Lähi-idän rauhannäkymistä Syyrian presidentin Hafez al-Assadin kanssa Damaskoksessa. Presidentti al-Assad oli Ahtisaarta vastassa, kun tämä saapui pikavierailulle Syyriaan. Presidentin lyhyen Syyrian-vierailun tarkoituksena oli selvittää Syyrian näkemyksiä Lähi-idän rauhanprosessin edistymisestä ja keskustella EU:n roolista rauhanpyrkimyksissä.

Vaikka Ahtisaaren Syyrian-vierailu kesti vain muutaman tunnin, vierailun painoarvo oli suuri, koska Syyria pitää pitkälti hallussaan Lähi-idän rauhan avaimia. Syyria on merkittävä voimatekijä Israelin pohjoisessa naapurimaassa Libanonissa, jossa sillä on noin 30 000 sotilasta. Syyrian ja Israelin rauhanneuvottelut olleet poikki yli kolme vuotta eikä neuvottelujen uudelleenaloittamisesta ole sovittu. Lukkiutuneen tilanteen taustalla on Syyrian tulkinta, jonka mukaan Israelin edesmennyt pääministeri Yitzhak Rabin oli käytännössä luvannut palauttaa Syyrialle Golanin ylängön, jonka Israel valtasi kuuden päivän sodassa vuonna 1967.

Ulkoministeri Tarja Halonen, joka on mukana presidentin Lähi-idän kiertomatkalla, arvioi, että Syyria haluaisi Yhdysvaltain olevan tiiviimmin mukana rauhanponnisteluissa, koska se pystyy vaikuttamaan Israelin johtoon. Yhdysvallat on kuitenkin omasta halustaan vetäytynyt hieman taustalle ja jättänyt enemmän tilaa EU:lle. Halosen mukaan Israelin ja Syyrian neuvotteluyhteyden palauttaminen olisi erittäin tärkeää nyt, kun Israel ja palestiinalaiset ovat saaneet omat neuvottelunsa jälleen raiteilleen Sharm el-Sheikhin sopimuksen myötä. Sopimuksen mukaan palestiinalaisalueiden lopullisesta asemasta on määrä päästä sopuun ensi vuoden syyskuuhun mennessä.

Syyrian presidentti Hafez al-Assad on hallinnut maataan vuodesta 1971, jolloin hän johti sotilaiden vallankaappausta. Presidentti Ahtisaari jatkoi illalla matkaansa Israeliin, jossa hän aloittaa valtiovierailun huomenna. Kyseessä on ensimmäinen Suomen presidentin valtiovierailu Israeliin, ja sitä isännöi presidentti Ezer Weizman. Presidentti Martti Ahtisaaren ja rouva Eeva Ahtisaaren seurueeseen nelipäiväisellä Lähi-idän kiertomatkalla kuuluvat mm. ulkoministeri Halonen ja Kuopion hiippakunnan piispa Wille Riekkinen. Presidentti Ahtisaari käy tiistaina Gazassa keskustelemassa palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin kanssa. Kiertomatkan päätteeksi presidentti tekee pikavierailun Libanoniin keskiviikkona.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.