Mainos

Ahtisaari tapasi päätoimittajia

Presidentti Martti Ahtisaari ei ole pettynyt palautteeseen, jota hän on saanut valtiopäivien avajaispuheestaan. Presidentti totesi tiistaina Päätoimittajien yhdistyksen PTY:n lounastilaisuudessa, että hän aikoo sanoa jatkossakin sellaista, joka aiheuttaa keskustelua.

Eniten huomiota herätti puheenosa, jossa presidentti sanoi, että "Itsenäisyytemme aikana Suomella ei ole ennen ollut hyviä suhteita samaan aikaan kaikkiin naapurimaihimme. Nyt on."
-En missään tapauksessa kritisoinut edeltäjiäni. He ovat tehneet työssään parhaansa. Esimerkiksi Viro oli jo itsenäinen valtio ennen presidenttikauttani, Ahtisaari sanoi.

Valtiosääntöuudistuksen osalta Ahtisaari toisti tukensa hallituksen esityksille. Kysyttäessä hän totesi antavansa vapaat kädet uudistuksen laatijoille, mitä tulee pääministerin nimittämiseen ja hallituksen muodostamiseen. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on kokonaan toinen asia.

Muista kotimaisista ajankohtaisista asioista presidentti puuttui maanantaina päättyneeseen pääkaupunkiseudun liikennelakkoon toteamalla, ettei kilpailun nimissä voi heikentää miten tahansa työsuhteita. Ahtisaari oli tyytyväinen lakon saamasta laajasta kansalaistuesta.
-Perusarvoista keskustelu on aina paikallaan. Työntekijä ei ole kone. Tarvitsemme arvokeskustelua, joka määrittää suomalaisen mallin työnteolle.

Irakin tilanne on huolestuttava

Tapaamisen yhteydessä presidentti puuttui Irakin tilanteeseen. Hän odotti asetarkastuskiistaan rauhanomaista ratkaisua. Ahtisaari toivoi erityistä vastaantuloa Irakin poliittiselta johdolta. Omana näkemyksenään hän sanoi, että Irakin ja YK:n välillä on tapahtunut viime päivinä edistystä neuvotteluissa. Venäjän presidentin Boris Jeltsinin Irak-lausunnoista noussutta kohua Ahtisaari piti työtapaturmana, joka johtui mahdollisesti käännösvirheestä.

Ahtisaari arvioi, että Boris Jeltsin jää Venäjän historiaan henkilönä, joka mahdollisti maassa tehdyt ja myöhemmin tehtävät uudistukset. Ahtisaaren mielestä Suomessa käytävä Karjala-keskustelu ei heikennä maidemme välisiä suhteita. Jatkon osalta Ahtisaari toivoi, että Venäjä saisi mahdollisimman nopeasti valmiiksi rajasopimuksensa Viron ja Latvian kanssa.
-Toisaalla on muistettava, ettei Venäjä edellekään hyväksy Baltian maiden mahdollisia Nato-jäsenyyksiä.

Presidentti tuomitsi nimimerkkikirjoittelun

Median osalta presidentti puuttui lehdistössä esiintyvään nimimerkkikirjoitteluun. Hän totesi, että luovumme yhteiskunnallisesta avoimuudesta hyväksymällä nimimerkkikirjoittelun.
-Ei ole oikein, että asioita ja henkilöitä kritisoidaan nimimerkin taakse suojautuneena. Jos arvostelu kohdistuu varsinkin henkilöön, on hänellä oltava henkilökohtainen oikeus tietää, kuka on piiloutunut nimimerkin taakse.

Perjantaina Naganoon matkustava Ahtisaari sanoi seuraavansa talviolympialaisissa ainakin mäkihyppyä, hiihtolajeja ja jääkiekkoa, josta erityisesti naisjääkiekkojoukkue kiinnosti presidenttiä. Matkansa aikana Martti Ahtisaari lupasi tukea Suomen olympiahanketta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.