Mainos

Ahtisaari tapasi Naton Euroopan-joukkojen komentajan

Presidentti Martti Ahtisaari tapasi tänään Suomessa vierailleen Yhdysvaltain varaulkoministerin Strobe Talbottin ja Naton Euroopan-joukkojen komentajan kenraali Wesley Clarkin. Talbott tuli Suomeen neuvottelemaan venäläisen virkaveljensä Georgi Mamedovin kanssa strategisten aseiden rajoittamisesta.

Ahtisaari ja Talbott keskustelivat runsaan tunnin verran EU:sta, sotilasliitto Natosta ja Venäjästä. Tapaamisen aikana käytiin keskustelua erityisesti Talbottin kahden äskettäin pitämän esitelmän pohjalta, joista toinen käsitteli Viron ja toinen Venäjän historiaa ja nykykehitystä. Jonkin verran keskustelua käytiin myös Balkanista; olivathan Ahtisaari ja Talbott ratkaisevassa osassa viime vuoden keväällä käydyissä Kosovon rauhanneuvotteluissa.

Mitään puhetta ei sen sijaan ollut lehdistössä esiintyneistä arveluista, joiden mukaan Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit tapaisivat Helsingissä kevään mittaan. Suomalaisisäntien puolelta todettiin, että Talbottin maanantaina Tallinnassa tekemä kohtelias viittaus Helsinkiin miellyttävänä tapaamispaikkana oli antanut aihetta lukuisiin tiedusteluihin. Suomessa virallisella vierailulla oleva Naton Euroopan-joukkojen komentaja Wesley Clark keskusteli Ahtisaaren kanssa illalla erityisesti Balkanin tilanteesta. Keskusteluissa käytiin läpi laajasti Kosovon rauhansopimuksen toteutuminen ja siinä ilmenneet ongelmat.

Clark ja Ahtisaari totesivat, että kehitys Kroatiassa näyttää tällä hetkellä olevan menossa myönteiseen suuntaan. He pohtivat, miten vastaavanlainen kehitys olisi mahdollista myös Serbiassa. Varaulkoministeri Talbott neuvotteli uutistoimisto Reutersin mukaan venäläisen virkaveljensä Georgi Mamedovin kanssa amerikkalaisten suunnittelemasta uudesta ohjustentorjuntajärjestelmästä. Venäläiset vastustavat hanketta, jonka he katsovat loukkaavan vuonna 1972 solmittua ABM-ohjustentorjuntasopimusta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.