Mainos

Ahtisaari: Suomella ei Natossa mitään pelättävää

Nobelin tämänvuotisen rauhanpalkinnon saaja, presidentti Martti Ahtisaari ihmettelee puheita, joiden mukaan Venäjä reagoisi voimakkaasti Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen. Hän ei usko, että Venäjä voimakkaasti vastustaisi Suomen liittymistä Pohjois-Atlantin liittoon.

Presidentti Ahtisaari sanoo MTV3:n haastattelussa, että Venäjä itse loi Suomelle "suomettumisilmeen" puuttumalla maamme sisäisiin asioihin. Hän uskoo, että Venäjä ymmärtäisi Suomen haluavan irti tästä maineesta, johon maailmalla törmää hänen mukaansa edelleen.

- Olisi korkea aika päästä tästä maineesta eroon. Että kuuluisimme kaikkiin niihin järjestöihin, joihin länsimaisen demokratian kuuluukin. En usko, että kovin monin suomalainen sanoisi, ettei Suomi ole läntinen demokratia, Ahtisaari sanoo.

Nato ei perustu Ahtisaaren mukaan Venäjän uhkaan, eikä ole suunnattu Venäjää vastaan.

Rauhannobelisti kiistää, että Nato olisi suoraviivaisesti sotilasliitto.

- Kyllä Nato on puolustusliitoksi luotu. Kun sitä ei puolustusliittona tarvita, niin se voi olla rauhanturvatehtävissä, kuten nyt onkin, Ahtisaari perustelee.

Presidentti Ahtisaaren mielestä Suomen on parempi olla mukana kansainvälisissä järjestöissä, joissa siviilit tekevät siviilejä koskevia päätöksiä.

- Mitä ihmeen pelättävää meillä tässä on? Olemalla jäseniä, voimme vaikkapa estää järjestöä tekemästä tyhmyyksiä, joista emme pitäisi, Ahtisaari sanoo.

"Georgian sota oli Venäjältä virhe"

Ahtisaari arvostelee kovin sanoin myös Venäjää sen toimista Georgiassa.

Ahtisaari sanoo, että Venäjältä oli virhe mennä Georgiaan. Hän muistuttaa, ettei Kosovon ja Etelä-Ossetian sekä Abhasian irtautumispykimykset muistuta toisiaan. Ahtisaaren mukaan tapahtumia ei voida edes verrata toisiinsa.

Monien Venäjä-asiantuntijoidenkin mielestä konflikti Georgian kanssa oli Venäjältä virhe.

- Siellä ei ollut ainakaan mikään karriääridiplomaatti asialla, Ahtisaari sanoo hymynkare suupielissään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.