Mainos

Ahtisaari: Serbia ajanut itsensä nurkkaan

Kuva: EPA/ROLAND SCHLAGER

Presidentti Martti Ahtisaari toteaa MTV:n uutisten haastattelussa, että Serbia on ajanut itsensä nurkkaan Kosovon suhteen.

- Tässä nähdään, mihin yltiökansallismielisyys johtaa. Minusta serbien olisi korkea aika oppia, että tämän päivän Euroopassa kiihkomielistä kansallisuusaatetta tärkeämpää on se, että kansakunta tunnustaa vanhat syntinsä ja tekee sen, mikä on oikein ja kunniallista. Sen EU on nyt tekemässä Kosovossa, Ahtisaari sanoo.

Venäjän käyttäytyminen Kosovon itsenäistymisen suhteen on tullut Ahtisaarelle osin yllätyksenä.

- Siinä on ollut näkyvissä lähtökohdiltaan länsivastaista käyttäytymistä. Asiasisältö sinällään ei ole ollut niin tärkeää, vaan melkein aina kun jotain on ehdotettu, on tullut kielteinen reaktio. Kontaktiryhmässä Venäjä on minusta ollut hyvin rakentavasti mukana. Venäjä ja Kosovon serbit ovat kyllä tienneet, mikä lopputulos tulee olemaan, hän muistuttaa.

YK:n erityisedustajana Kosovossa toimineen Ahtisaaren mukaan itsenäistyminen oli tärkeää, koska sen myötä Kosovon kansa tulee vastuulliseksi omista asioistaan.

- Totesin kerran Saksassa diplomaattilounaalla, että Balkanin maat muistuttavat minua tilanteesta, jossa perheen 30-vuotias poika asuu vielä äidin luona. On toisenlaista, kun kansakunta ottaa vastuun omasta elämästään. Se on tässä tapahtumassa. Tärkeää on, että on ystäviä, jotka ovat valmiita auttamaan tässä kasvuprosessissa, Ahtisaari kuvaa.

Ahtisaari on tyytyväinen siihen, että Suomi ilmoitti tänään Kosovon tunnustamisesta.

- Oli erittäin tärkeää, että Suomi ilmoitti heti itsenäistymisen jälkeen, että tulee tunnustamaan Kosovon. Hyvä, että tämä muodollisuus on nyt hoidettu kuntoon.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.