Mainos

Ahtisaari pitää kansainvälisiä valmiusjoukkoja tärkeinä

Presidentti Martti Ahtisaaren mukaan pysyvän kansainvälisen valmiusjoukon perustaminen YK:n turvallisuusneuvoston käyttöön on entistäkin ajankohtaisempaa.

Ahtisaari kirjoittaa ranskalaisessa Le Monde -lehdessä, että kriisitilanteiden rauhoittamisen kannalta on tärkeintä nopea saapuminen paikalle, ja juuri tällaisessa tilanteessa pysyvä valmiusjoukko olisi paikallaan. Ahtisaaren mukaan Itä-Timorin esimerkki osoitti, että tilanteen rauhoittamisen kannalta tärkeintä on nopea saapuminen paikalle, ei niinkään ensimmäisten joukkojen lukumäärä.

Presidentin mukaan kriisinhallintaoperaatio voitaisiin myöhemmin mitoittaa pitempiaikaisen tarpeen mukaan, heti kun jäsenvaltiot saavat omat joukkonsa käyttövalmiiksi. Ahtisaari on saanut ajatuksen valmiusjoukosta YK:n entiseltä alipääsihteeriltä Brian Urquhartilta, joka esitti asiaa joitakin vuosia sitten. Ahtisaari haluaisi kuitenkin kehitellä Urquhartin ideaa lisää mm. erilaisiin malleihin, joilla valmiusaikaa voitaisiin lyhentää. Samanlaisia ideoita pitäisi Ahtisaaren mukaan kehittää myös siviilipuolella, esimerkiksi miten pakolaisia voitaisiin auttaa paremmin kriisien ja luonnononnettomuuksien yhteydessä.

Päätöksentekoa nopeutettava

Ahtisaari pohti artikkelissaan myös sitä, miten kansainvälisen yhteisön toimintaa voitaisiin kriisitilanteissa johdonmukaistaa ja tehostaa.

-Mielestäni olisi mahdollista kehittää sekä päätöksentekoa että päätösten toteuttamista, hän kirjoitti. Uudistaminen edellyttää kuitenkin kansainvälisen oikeuden kehittämistä, uusien toimintatapojen luomista ja myös uudenlaisten voimavarojen käyttöönottoa.

Ahtisaaren mielestä Haagin kansainvälinen tuomioistuin voisi toimia umpikujassa eräänlaisena välittäjänä. YK:n pääsihteeri voisi nojata tuomioistuimelta pyytämäänsä lausuntoon ja taivuttaa erimielisen turvallisuusneuvoston poliittiseen yhteisymmärrykseen rauhanturvajoukon lähettämisestä kriisialueelle.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.