Mainos

Ahtisaari patistaa muuttamaan asenteita maahanmuuttajiin

Maahanmuuttajia tarvitaan lisää, kun väestö ikääntyy ja työvoimapula pahenee.

Presidentti Martti Ahtisaari kehottaa suomalaisia korjaamaan asenteitaan maahanmuuttajiin. Suhtautumisen pitää hänestä muuttua, kun väestö ikääntyy ja työvoimapula pahenee.

- Tähän mennessä jo toteutunut maahanmuutto on ollut vailla selkeätä suunnitelmaa, Ahtisaari sanoi Maanpuolustuskurssiyhdistyksen turvallisuuspolitiikan illassa torstaina.

Asenteellisia esteitä on hänestä myös suhtautumisessa yrittäjyyteen.

Ahtisaaren mukaan Suomessa ei myöskään osata hyödyntää osaamista tulokselliseksi toiminnaksi. Hän viittasi koulumenestystä, korruptiota ja kilpailukykyä koskeviin tutkimuksiin, joiden perusteella Suomen tulisi olla paljon vauraampi kuin se on.

Suomella pelipaikka YK:ssa

Konsensuspolitiikkaa kannattaa Ahtisaaren mielestä jatkaa, koska yhteistyökyky on ollut Suomelle valtti.

Pelisäännöistä on voitava sopia muun muassa työmarkkinoilla. Ahtisaari neuvoi välttämään tilanteita, jotka johtavat samanlaiseen muutosvastarinnan nousuun kuin Saksassa.

Talouspolitiikassa Suomen tulisi olla tukemassa Venäjän vakaata kehitystä. Maantieteellistä etua voidaan kuitenkin käyttää hyväksi, vain jos suomalaiset opettelevat naapurimaan kieltä ja kulttuuria.

Ulkopolitiikassakin Suomen tulisi panostaa ihmisten kykyyn luoda suhteita uusiin verkostoihin ja sellaisiin instituutioihin, joissa päätöksiä valmistellaan.

Yksi keskeinen vaikuttamispaikka voisi olla jäsenyys YK:n turvallisuusneuvostossa, johon Ahtisaaren mukaan Suomella on mahdollisuuksia lähivuosina päästä. Siinä olisi mahdollisuus vaikuttaa Maailmanpankkiryhmän uudistamiseen, niin että se vastaa kansainvälisen järjestelmän muutoksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.