Mainos

Ahtisaari patistaa helikopterikauppohin

Presidentti Martti Ahtisaari patistaa kansanedustajia hyväksymään kiistellyt helikopterihankinnat. Ahtisaaren mukaan valmiusjoukkojen perustaminen vaarantuu, mikäli joukkojen nopeaa liikkuvuutta turvaavia kopterihankintoja ei tehdä.

Ahtisaari sanoo olevansa hämmästynyt tavasta, jolla eduskunta on käsitellyt puolustusvoimien helikopterihankintoja. Hänestä kenellekään ei olisi pitänyt tulla yllätyksenä, että armeija tarvitsee uusia helikoptereita. Ahtisaaren virkaanastumisesta tulee tänään kuluneeksi tasan neljä vuotta. Hänen virkakautensa nelivuotishaastattelu julkaistiin Aamulehdessä sekä Turun ja Savon Sanomissa.

-Ainakin minulle tuli täysin selväksi helikopterihankinnan tarpeellisuus silloin, kun maavoimiin päätettiin perustaa valmiusjoukot, Ahtisaari sanoi haastattelussa.

Presidentti viittasi tällä vuoden takaiseen puolustuspoliittiseen selontekoon, jonka suuntaviivat eduskunta itse hyväksyi. Hän muistuttaa, että valmiusyhtymät helikoptereineen olivat mukana selonteossa.

Presidentti Ahtisaari selvitti maakuntalehtien haastattelussa myös, miksi Suomi ei ole liittynyt maamiinat kieltävään Ottawan sopimukseen. Hänen mukaansa ulkopuolelle jättäytyminen on itse asiassa lisännyt Suomen mahdollisuuksia olla aktiivinen toimija pyrittäessä maailmanlaajuiseen jalkaväkimiinakieltoon.

-Samalla on voitu esitellä lähtökohtaamme - liittoutumattomuutta sekä itsenäistä ja uskottavaa puolustusta - ja sen vaikutusta suhtautumiseemme jalkaväkimiinojen kieltämiseen, Ahtisaari toteaa.

Ahtisaari ei lupaa ulkoministeri Tarja Halosen esittämää käännettä miinapolitiikkaan. Halonen sanoi joulukuussa, että kyse on enää ajasta ja rahasta, eikä enää peruskysymyksestä. Ahtisaaren mielestä miinojen täyskiellon kansantaloudellisten ja maanpuolustuksellisten vaikutusten selvitykset ovat yhä kesken. Vasta selvitysten valmistuttua on edellytyksiä poliittiseen päätöksentekoon asiassa, sanoi Ahtisaari sunnuntaina Aamulehdessä sekä Turun ja Savon Sanomissa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.