Mainos

Ahtisaari: Median seurattava eettisiä periaatteitaan

Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari toivoo, että tiedotusvälineet tekisivät nykyistä paremmin selkoa omista eettisistä ja toiminnallisista periaatteistaan.

Nuorsuomalaisen sanomalehtimiesyhdistyksen tilaisuudessa tänään puhunut Ahtisaari perusteli ehdotustaan tiedotusvälineiden ja toimittajien merkityksen kasvulla.

-Toimittajat ovat muodostuneet yhteiskunnallisiksi toimijoiksi tavalla, jossa heitä voidaan verrata perinteisiin poliittisiin toimijoihin: kansanedustajiin, ministereihin ja etujärjestöjen edustajiin.

-Toimittajilla on omat sympatiansa ja antipatiansa. Näillä asenteilla on vaikutusta siihen, miten portteja availlaan ja suljetaan, Ahtisaari huomautti.

Presidentti Ahtisaari toivoi myös, että tiedotusvälineet pyrkisivät johdonmukaisesti seuraamaan, miten niiden eettiset ja toiminnalliset periaatteet toteutuvat käytännössä.

Lisäksi Ahtisaari haluaisi lisätä toimittajien henkilökohtaista vastuuta journalistisista valinnoista sekä tiedotusvälineiden keskinäistä keskustelua ja kritiikkiä.

Tämä kaikki edistäisi Ahtisaaren mielestä viestinten "läpinäkyvyyttä". Lisäksi se lisäisi tiedotusvälineiden uskottavuutta kansalaisten keskuudessa.

Media osana poliittista prosessia

Ahtisaaren mielestä erityisesti keskeisten tiedotusvälineiden yhteiskunnallista roolia pitäisi tarkastella yhtä ennakkoluulottomasti kuin minkä tahansa yhteiskunnallisen instituution merkitystä.

Hän piti kiinnostavina arvioita, joiden mukaan markkinavoimia, joukkoviestimiä, etujärjestöjä ja uusia kansalaisliikkeitä tulisi arvioida uudistuvan poliittisen prosessin osana.

-Näin pääsisimme myös askeleen eteenpäin keskusteltaessa vaikkapa markkinavoimien ja tiedotusvälineiden vastuusta, hän sanoi ja korosti tarjoavansa vain "kehotuksen henkiseen avaramielisyyteen".

Kuuluiko eläinaktivistien ääni julkisuudessa?

Ahtisaari nosti myös esille kysymyksen, olisiko eläinaktivistien tihutyöt voitu välttää, jos he olisivat saaneet äänensä kuuluviin hyväksyttävämmillä tavoilla.

-Onko mahdollista, että eläinaktivistien tihutöiden taustalla on puuttuva julkisuus ja demokraattisen järjestelmän kyvyttömyys tarjota heille asiallisia ja hyväksyttäviä vaikutuskeinoja. -On kysyttävä, voiko olla mahdollista, että heidän kriittisiä ääniään ei ole haluttu julkisuuteen, Ahtisaari sanoi.

Samalla Ahtisaari viritteli keskustelua siitä, miten julkisuudessa saavat tilaa esimerkiksi hyväntekeväisyys- ja liikuntajärjestöt, erilaiset epäpoliittiset mutta kantaa ottavat kansalaisliikkeet, joihin ihmiset haluavat osallistua selvästi enemmän kuin puolueisiin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.