Mainos

Ahtisaari: Luottamus politiikkaan palautettava

Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari peräänkuuluttaa luottamuksen palauttamista poliittiseen päätöksentekoon. Presidentin mielestä tyytymättömyys saattaa ajan mittaan myrkyttää yhteiskunnan ilmapiirin. Se voi purkautua muita reittejä pitkin, elleivät kansalaiset koe voivansa vaikuttaa yhteisiin asioihin.

Vaalikauden päättäjäisissä tänään eduskunnassa puhunut Ahtisaari piti huolestuttavana sitä, että nyt hyvinä aikoina itsekkyys ja muista piittaamattomuus näyttää lisääntyneen.

Hän huomautti, että pitkällä aikavälillä menestyvän yhteiskunnan tärkeimpiä tunnusmerkkejä on huolehtiminen myös vähempiosaisista ihmisistä ja hitaammin kehittyvistä alueista.

Myös yritykset, jotka pitävät huolta kaikista työntekijöistään, menestyvät presidentin mielestä lopulta parhaiten. Ahtisaari piti arvokeskustelua toimivan kansanvallan edellytyksenä. Vaihtoehtojen esittäminen on vaalityötä tekevien puolueiden ja ehdokkaiden tehtävä.

Äänestämättä jättäminen on Ahtisaaren mukaan joillekin tietoinen protesti. Se on kuitenkin hänen mielestään hedelmätön ja tehoton keino.

Presidentti Ahtisaari ei puuttunut vaalikauden päätöspuheessaan EU:n komission eroon. Hän piti kuitenkin välttämättömänä, että Euroopan unioni ja sen instituutiot nauttivat kansalaisten täyttä luottamusta.

Ahtisaari ei myöskään kommentoinut perustuslakiuudistuksen sisältöä. Hän tyytyi ainoastaan toteamaan, että sen käsittely siirtyy uudelle eduskunnalle.

EU-sopeutuminen sujunut hyvin

Taakse jäänyt neljän vuoden jakso oli ensimmäinen kokonainen vaalikausi, jonka aikana Suomi oli EU:n jäsen.

-Jäsenyyden alkuvaihe on ohi. Sopeutuminen yhteiseen eurooppalaiseen päätöksentekoon ja sen kautta vaikuttamiseen on sujunut hyvin kaikkien valtioelinten osalta, presidentti painotti. Ahtisaari luonnehti tätä kehitystä suureksi haasteeksi.

EU-päätöksenteko ei ole hänen mukaansa pienelle piirille kuuluvaa salatiedettä, vaan hyvin käytännöllinen tapa parantaa suomalaisten hyvinvointia eurooppalaisessa yhteistyössä.

Presidentti muistutti viime vuosien olleen maataloudelle ja maaseudulle vaativan sopeutumisen aikaa. Hän piti valitettavana elintarviketeollisuuden näkymien heikentymistä.

-On tärkeää, että hallitus on sitoutunut täysiin korvauksiin maataloudelle Agenda 2000:ssa tehtävistä leikkauksista. Annan suuren arvon sille, että kansallinen yksimielisyys maatalouden ja elävän maaseudun tulevaisuuden turvaamiseksi on vahvistunut. Ahtisaari puuttui myös Venäjän kehitykseen toimivaksi valtioksi. Se vie aikaa, eikä ole riskitöntä. Syvästä kriisitä selviäminen vaatii hänen mukaansa sekä ulkopuolista apua että monia kipeitä ratkaisuja venäläisiltä itseltään.

Huumehoitoa tehostettava

Presidentin puheessa käsiteltiin lisäksi sisäistä turvallisuutta. Ahtisaari piti sen tärkeimpänä tekijänä yhteiskunnan tervettä perustaa.

Hän huomautti rikollisuuden muuttuneen tällä vuosikymmenellä. Väkivaltarikoksiin syyllistyvät entistä useammin nuoret, jotka syrjäytyvät muusta yhteiskunnasta. Entistä suuremmassa osassa omaisuusrikoksista on tavoitteena saada rahaa päivittäistä huumeannosta varten.

Ahtisaaren mielestä pelkästään valvonnan ja rangaistuksen tiukentaminen olisi pelkkää oireiden hoitoa. On puututtava itse syihin.

-Vankila ei ole paikka, jossa nuorten ongelmia ensisijaisesti ratkaistaan. Syrjäytymisuhan alla olevien asemaa on parannettava konkreettisin toimenpitein.

-Huumausaineista riippuvaisten avohoitoa ja kuntouttamista takaisin osaksi muuta yhteiskuntaa on huomattavasti tehostettava, presidentti Ahtisaari painotti.
(MTV3-STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.