Mainos

Ahtisaari: Lakko-oikeutta ei syytä rajoittaa

Tasavallan presidentti Martti Ahtisaaren mielestä eri ammattiryhmien lakko-oikeutta ei ole syytä rajoittaa. Ahtisaari otti kantaa päättyneeseen lennonjohtajien lakkoon toteamalla, että vastaisuudessa joutuminen samankaltaisiin tilanteisiin on pyrittävä estämään ennakolta.

Ahtisaari kertoi kannastaan tänään päättyneellä Lapin maakuntavierailullaan Sodankylässä.

-Nyt syntyneitä vahinkoja ei korvaa mikään, mutta onneksi matkailukeskusten sesonki jatkuu vielä, hän totesi. Lakon loppumiseen tyytyväinen presidentti toivoi, että matkailuyritykset pystyisivät jäljellä olevalla kaudella paikkaamaan syntynyttä vajetta.

Pohjoisen ja itäisen Suomen matkailuyrittäjät ovat arvioineet, että lennonjohtajien lakko aiheutti elinkeinolle jopa kymmenien miljoonien markkojen tappiot.

Kolmipäiväistä, tavallista rentouttavammaksi luonnehtimaansa maakuntamatkaa lopetellut Ahtisaari ei kertonut mitään uutta siitä, aikooko hän asettua ehdolle tulevissa presidentinvaaleissa. Presidenttikandidaattien suosiota mittaaviin gallupeihin hän ei katsonut olevan tarvetta suhtautua kovin vakavasti.

Tiedotustilaisuudessa kysyttiin myös, miten hän suhtautuu saamelaiskäräjävaaleihin liittyvään kärhämöintiin. Vaalikelpoisiksi saamelaiskäräjiin eli käytännössä saamelaisiksi ei ole hyväksytty lappalaisperusteella sellaisiksi hakeutuneita. Ahtisaaren mielestä asiassa on parasta odottaa valitusprosessin läpi käyntiä. Lopullinen oikeuden kanta asiaan saataneen vasta korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Muilla hyväosaisilla ei solidaarisuutta

Käyntikohteisiinsa kuuluneen työttömien toimintakeskuksen vireästä toiminnasta innoittunut presidentti sai aiheen ihmetellä yhteiskunnallisen solidaarisuuden puutetta.

-Kun minä aloitin työttömien yhdistysten tukemisen omista palkkiovaroistani, odotin että se olisi signaali myös muille. Olen pettynyt siihen, että esimerkki ei ole saanut muita hyväosaisia liikkeelle.

Ahtisaari sanoi, että jos arvot vielä kovenevat ja eriarvoisuus jyrkentyy, ei maa todellakaan muutu paremmaksi. Niinpä hän halusi antaa julkisen kiitoksen luterilaisen kirkon piispoille, jotka taannoin poikkeuksellisen voimakkaasti vetosivat hyvinvointivaltion tunnusten säilyttämisen puolesta.

Sodankylän työvoimareserviläiset -yhdistys on saanut Ahtisaarelta 7000 markan lahjoituksen. Sillä ei paljon voi saada aikaan, kuten Ahtisaari itsekin muistutti, vaan toiminnan rahoitus on kyettävä turvaamaan muutoin.

Ahtisaaren vierailupäivään Sodankylässä kuuluivat lisäksi käynnit Ilmatieteen ja geofysiikan observatorioissa, ammatti-instituutissa, nuorten työpajassa, jääkäriprikaatissa sekä korkean teknologian yrityksessä.

Perjantai-iltana Lappiin saapunut presidentti vietti suurimman osan ajastaan Luostolla, missä hän kehui parantuneensa hyvää vauhtia tulossa olleesta flunssasta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.