Ahtisaari: Lähi-itä ratkaistava ennen Irania

Presidentti Martti Ahtisaari ei ole pyydetty välittäjäksi Iranin ja Yhdysvaltojen väliseen kiistaan mm. ydinaseohjelmasta eikä hän suostu edes pohtimaan tällaista kutsua. Ahtisaari kommentoi asiaa Oulun-vierailullaan.

Ahtisaari suostui kuitenkin kertomaan mielipiteensä siitä, minkälainen työmaa mahdollisista sovittelijaa odottaisi. Ahtisaaren mukaan samanaikaisesti tai ensin olisi hoidettava Lähi-idän kysymys.

- Yksi keskeinen kysymys on, että lähdetäänkö ensin ratkaisemaan Lähi-idän kysymystä, koska tämä (Iran) on ihan väärä järjestys, Ahtisaari kertoi MTV:n uutisille.

Ahtisaaren mahdollinen välittäjän rooli nousi esiin, kun Iranin eduskunnan puhemies, Iranin ydinkriisin entinen pääneuvottelija Ali Larijani vieraili viime viikolla Suomessa. Larijani vastasi Helsinki Times -lehden haastattelussa muun muassa kysymyksiin talouskriisistä, öljyn hinnasta sekä Irakin ja Afganistanin tilanteesta.

Kysymykseen, voiko tuoreella Nobelin rauhanpalkinnon voittaneella presidentti Ahtisaarella olla mahdollinen rooli Iranin ja USA:n kriisin välittäjänä, Larijani vastasi: "Jos Ahtisaari olisi kiinnostunut asiasta, niin toivottaisimme hänen osallistumisensa tervetulleeksi."

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat