Ahtisaari: Kosovon tilanteessa ei ole paluuta

Presidentti Ahtisaari painottaa kosovolaisten työllisyyden parantamista MTV:n Huomenta Suomelle antamassaan erikoishaastattelussa.

Presidentti Martti Ahtisaari muistuttaa MTV:n Huomenta Suomelle antamassaan erikoishaastattelussa, että neuvotteluja Kosovon nykyisestä asemasta ei käyty ilman historiaa.

Kyseessä oli hänen mukaansa serbien tekemien kauheuksien jälkihoito ja se, että vähemmistöön nyt jääneet serbit saisivat hyvät oltavat uudessa valtiossa.

- Paluuta muuhun tilanteeseen ei ole, tämä on nyt ratkaisu. Nyt pitäisi alkaa jonkinlainen tilanteen raitistumisvaihe. Sekä Belgradissa että Moskovassa on nyt ymmärrettävä, että täytyisi osoittaa ystävän kättä ja ryhtyä rakentamaan uutta.

Martti Ahtisaari on ollut silottamassa Kosovon tietä itsenäisyyteen jo vuosien ajan.

90-luvun lopulla serbien julmuudet johtivat Naton interventioon ja Ahtisaaren neuvottelupöytään Slobodan Milosevicia vastapäätä. Myöhemmin Ahtisaari pyydettiin neuvottelupöytään uudelleen, kun Kosovon statukseen haluttiin saada ratkaisu.

Ahtisaari kertoo pyrkineensä jatkuvasti siihen, ettei Kosovon tilanne jäätyisi elinikäiseksi konfliktiksi muiden maailman pitkään jatkuneiden konfliktien jatkoksi.

Ahtisaaren mukaan nyt avainasemassa on Kosovon talouden kohentaminen. Erityisesti työllisyyden paraneminen on tärkeää.

Kaikkia ratkaisuja ei kuitenkaan voida tehdä maan rajojen ulkopuolelta.

- Täytyy antaa kansakunnan tehdä ratkaisuja omillaan. Heidän täytyy antaa tehdä myös virheitä.

Tilanne pysynyt rauhallisena

Rauhanturvaajia Kosovossa.

YK-joukkojen komentaja Pekka Saariahon mukaan tilanne Kosovossa on pysynyt viime viikkoina rauhallisena. Mielenosoituksia on kuitenkin näkynyt katukuvassa lähes päivittäin.

Paikalliset ovat Saariahon mukaan jo tottuneet YK-joukkojen läsnäoloon.

- Joukkoihin suhtaudutaan hyvin. Paikallinen väestö kyllä tietää, että minkä vuoksi me olemme täällä. Me teemme töitä sen eteen, että täällä säilyy turvallinen elinympäristö kaikille kosovolaisille.

Puolueettomien joukkojen tehtäviin kuuluu aktiivinen partiointi, yhteydenpito paikalliseen väestöön ja viime kädessä mahdollisiin levottomuuksiin puuttuminen.

Lue myös:

    Uusimmat