Mainos

Ahtisaari: Kosovon serbit paremmin yhteistyöhön

Itsenäistymisvaateet kärjistivät keskustelua Kosovon asemasta, Ahtisaari patistelee serbejä yhteistyöhön.

Kasvavat vaatimukset itsenäisestä Kosovosta kasaavat paineita juuri alkaneille neuvotteluille maakunnan tulevasta asemasta. Myös Kosovon hallitusmuutosten pelätään hankaloittavan YK:n erityislähettilään Martti Ahtisaaren vetämiä neuvotteluja.

EU:n ulkoministerit pyrkivät tänään Itävallan Salzburgissa tasoittelemaan Britannian ulkoministerin Jack Strawn lausuntoa, jonka mukaan Kosovon itsenäistyminen on "lähes väistämätöntä". Serbia-Montenegro on toistuvasti ilmaissut, ettei maakunnan itsenäistyminen ole vaihtoehto.

Myös kokoukseen osallistunut Ahtisaari korosti suomalaisille tiedotusvälineille myöntämässään haastattelussa, ettei nyt ole aika keskustella Kosovon lopullisesta asemasta. Tärkeintä on saada muutos liikkeelle.

- Kosovo-neuvotteluissa on nyt päällimmäisenä vähemmistöjen suojelu ja niiden kytkeminen yhteistyöhön.

Hän muun muassa patisteli Serbian johtoa rohkaisemaan Kosovossa asuvaa serbivähemmistöä yhteistyöhön albaaniväestön kanssa.

- Maakunnan serbejä ei ole rohkaistu ehkä tarpeeksi Belgradin toimesta yhteistyöhön, koska on arveltu, että sillä voisi olla vaikutusta ratkaisuun Kosovon tulevasta asemasta.

Ahtisaaren mukaan vähemmistökysymyksiin on saatava vuoden loppuun mennessä selkeä parannus nykyiseen verrattuna.

- Olen korostanut osapuolille, ettei ihmisten asenteiden muuttaminen vaadi penniäkään. Siinä asiassa ei rahan puutetta voi syyttää.

Muutokset jopa vauhdittavat

Ahtisaari ei usko, että viimeaikaisilla muutoksilla Kosovon johdossa olisi kielteinen vaikutus neuvotteluihin. Serbia on arvostellut uuden pääministerin Agim Cekun nimitystä. Ceku on Kosovon vapautusarmeijan entinen komentaja.

Ahtisaaren mukaan hän ei ole kuullut "miehestä" mitään kielteistä.

- Hallitusmuutokset Kosovossa eivät mitenkään ole vaikeuttaneet meidän toimintaamme - päin vastoin luulen asioiden saavan jopa uutta vauhtia.

Hän pitää edelleen kiinni neuvotteluille annetusta aikataulusta.

- Olen toistuvasti muistuttanut, että aikaa on vähän - omaa sopimustani on jäljellä vain kahdeksan kuukautta ja loppuvuotta kymmenen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.