Ahtisaari Kosovo-neuvottelujen johtoon

Jo useiden viikkojen ajan on pidetty selvänä, että Ahtisaaresta tulee Kosovo-neuvottelujen johtaja. Neuvottelujen on määrä alkaa tämän kuun alkupuolella.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on ilmoittanut virallisesti nimittävänsä presidentti Martti Ahtisaaren välittäjäkseen Kosovoon.

-Minulla on kunnia kertoa turvallisuusneuvoston jäsenille, että tarkoituksenani on nimittää Martti Ahtisaari erityislähettilääkseni johtamaan Kosovon tulevaa asemaa koskevaa prosessia, Annan sanoi lausunnossaan.

Ahtisaaren varamieheksi tulee itävaltalainen Albert Rohan, joka on ollut maansa ulkoministeriön johtotehtävissä.

Neuvotteluissa yritetään päästä sopuun Kosovon tulevasta asemasta. Serbian hallitus on toistuvasti torjunut Kosovon albaanien itsenäisyysvaatimukset.

Diplomaattilähteiden mukaan tavoitteena on saada sopimus aikaiseksi ensi vuoden puoliväliin mennessä. Ratkaisun rakentamista pidetään kuitenkin äärimmäisen vaikeana.

Jo useiden viikkojen ajan on pidetty selvänä, että Ahtisaaresta tulee Kosovo-neuvottelujen johtaja. Neuvottelujen on määrä alkaa tämän kuun alkupuolella.

Kosovon tilanne esillä Tuomiojan ja Ricen tapaamisessa

Kosovon tilanne on noussut esille myös ulkoministeri Erkki Tuomiojan ja Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Ricen tapaamisessa. Tuomioja korosti, että Yhdysvaltain läsnäolo Kosovossa jatkossakin on tärkeää vaikka EU:n vastuu on kasvamassa.

Tuomioja osaltaan antoi täyden tukensa Ahtisaaren tulevalle neuvottelijanimitykselle - Tuomiojan mukaan Ahtisaari tulee toimimaan YK:n pääsihteerin edustajana, mutta yhteistyökumppaninaan Suomi ja koko Euroopan unioni.

Taustatietoa Martti Ahtisaaresta:

Martti Oiva Kalevi Ahtisaari valittiin presidentiksi vuonna 1994. Ahtisaari oli ensimmäinen presidentti, joka valittiin toimeensa suoralla, kaksivaiheisella kansanvaalilla (ohi puoluekoneiston).

Martti Ahtisaari syntyi Viipurissa 23. kesäkuuta 1937. Kuopiossa ja Oulussa varttunut Ahtisaari valmistui kansakoulunopettajaksi 1959. Toimittuaan opettajana Suomessa ja Pakistanissa, hän siirtyi ulkoministeriön tehtäviin (sihteeriksi, jaostopäällikköksi ja apulaisosastopäälliköksi) vuonna 1965. Ahtisaari osallistui Suomen yhteistyöhankkeisiin Itä-Afrikan alueella. Vuodesta 1977 lähtien hän toimi mm. Yhdistyneitten kansakuntien edustajana Namibiassa, josta sai kunniakansalaisuuden vuonna 1992.

Martti Ahtisaari oli vasta 36-vuotias, kun presidentti Urho Kekkonen nimitti hänet Suomen suurlähettilääksi. Tansaniassa ja Sambiassa oli aiemmin ollut suomalainen edustus, mutta Somaliassa ja Mosambikissa Ahtisaari oli maamme ensimmäinen suurlähettiläs.

Presidenttiehdokkaaksi Ahtisaari tuli poliittisen kentän ulkopuolelta. Hän voitti vaalit selvällä 250 000 äänen enemmistöllä vastaehdokkaaseen Elisabeth Rehniin nähden. Presidenttikaudellaan Ahtisaari tuli tunnetuksi mm. maakuntamatkoistaan sekä monista ulkomaanmatkoistaan ja sai näin nimen "Matka-Mara". Presidenttikauden ehdoton huippukohta oli merkittävä rooli Kosovon kriisin sovittelijana keväällä 1999. Ahtisaari ei pyrkinyt enää uudelle kaudelle vuoden 2000 vaaleissa, ,vaan jatkoi työtään riippumattomana kansainvälisenä sovittelina toimien merkittävissä kansainvälisissä tehtävissä mm. Pohjois-Irlannissa ja Irakissa.

Ahtisaaren välittämät neuvottelut Acehin itsenäisyysliikkeen ja Indonesian hallituksen välisissä neuvotteluissa johtivat rauhansopimukseen osapuolien välillä, ja yli 30 vuotta kestäneiden vihamielisyyksien raukeamiseen. Rauhansopimus allekirjoitettiin Helsingissä 15.8.2005. Saamansa toimeksiannot hän on pääasiassa hoitanut johtamansa Crisis Management Initiative -yrityksen kautta.

Ahtisaari on hallitusjäsenenä muun muassa Elcoteq Networkissa ja UPM-Kymmenessä. Hänellä on kunniatohtorin arvonimiä Yhdysvalloista, Suomesta, Thaimaasta, Argentiinasta, Venäjältä, Ukrainasta ja Namibiasta.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 01.11.2005)

Lue myös:

    Uusimmat