Mainos

Ahtisaari kelkkaili Luostolla

Lapissa maakuntamatkalla vieraileva tasavallan presidentti Martti Ahtisaari moottorikelkkaili tänään Luostolla ja kaivoi itselleen pari ametistisykeröä Luoston läheisyydessä sijaitsevalta kaivokselta. Jo perjantaina Luostolle saapuneen Ahtisaaren virallinen matkaohjelma alkoi tänään Pelkosenniemen kunnan edustajien tapaamisella ametistikaivoksella.

Presidentti ja kunnan edustajat keskustelivat mm. itärajan ylittävästä yhteistyöstä. Pelkosenniemen kunnanjohtaja Pauli Laurila kiitti Ahtisaarta tämän antamasta voimakkaasta tuesta rahoituksen saamiseksi Sallan Kelloselän rajanylityspaikan rakentamiseen.

Rajanylityspaikka tulleineen on Suomen puolelta valmis avattavaksi kansainväliselle liikenteelle, mutta vielä odotetaan Venäjän puolen töiden alkamista. Rahoitusongelmia asiassa ei enää ole, sillä tarvittavien rakennustöiden rahoituksen hoitaa Euroopan unioni.

Presidentille annetun seikkaperäisen selvityksen Pelkosenniemen kunnan tilanteesta tiivisti Laurila toteamalla, että kun Pelkosenniemi on sijaintinsa ansiosta nimetty Suomen sydämeksi, on sydäninfarkti ollut monta kertaa lähellä kunnan painiessa vakavissa talousongelmissa. Valtionosuuksien pienentyminen ja yhteisöverouudistus vievät kunnalta lähivuosina 20 miljoonaa markkaa, mikä on 50 miljoonan markan vuosibudjetin kunnassa todella paljon.

Pelkosenniemen ikuisuuskysymystä, Vuotoksen allashanketta, Laurila sivusi myös. Hän kiitti presidenttiä neutraalista suhtautumisesta hankkeeseen. Laurila uskoi hankkeen ratkaisun olevan loppusuoralla vireillä olevassa vesioikeuskäsittelyssä.

Presidentti Ahtisaaren huomisiltaan kestävän maakuntamatkan alkupuoli on tämänpäiväistä virallista osuutta lukuunottamatta ollut lähinnä rentoutumista ja ulkoilua. Ahtisaari ajoi tänään moottorikelkalla puolenkymmentä kilometriä pitkän matkan Luostolta ametistikaivokselle ja takaisin.

Ennen ametistikaivoksella käyntiään presidentti nautti valtausalueen kodalla lounaaksi lappilaista kuivalihakeittoa. Yllätysnumerona ulkona presidentille tarjoiltavaksi aiottu musiikkiesitys jäi häneltä lähes huomaamatta. Syynä oli ehkä se, että Porilaisten marssin versio oli hiukan outo kun se esitettiin noitarummuin saamelaisen Elli Maaret "Angelin tyttöjen äiti" Helanderin johdolla.

Presidentin maakuntamatka jatkuu vielä huomispäivän Sodankylässä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.