Mainos

Ahtisaari kehottaa serbejä palaamaan neuvottelupöytään

Martti Ahtisaari yrittää saada YK:n johtamat Kosovo-neuvottelut luistamaan. Serbijohtajat ovat katkaisseet suhteensa toisiin osapuoliin, koska syyttävät albaaneja maakunnan levottomuuksista.

YK:n erityislähettiläs, presidentti Martti Ahtisaari kehottaa Kosovon serbijohtoa solmimaan uudelleen suhteet Kosovon YK-johtoon ja albaaniviranomaisiin. Ahtisaaren mukaan osallistuminen neuvotteluihin ja parlamentin toimintaan on paras tapa alkaa rakentaa yhteistä monikansallista yhteiskuntaa.

- Kosovo-neuvottelujen tarkoitus on luoda ehdot, joiden avulla sekä enemmistö että erilaiset vähemmistöt voivat elää mukavasti tässä yhteiskunnassa, Ahtisaari sanoi tavattuaan serbineuvottelijat Pristinassa.

Kosovon maakunnan serbijohtajat katkaisivat tämän kuun alussa kaikki suhteensa sekä Kosovon YK-johtoon että albaaniviranomaisiin. Serbit syyttävät albaaneja maakunnan viimeaikaisista levottomuuksista. Boikottiin osallistuu kaikkiaan neljä pohjoista kuntaa, joissa asuu yhteensä noin 50 000 serbiä.

Ahtisaari vierailee myös pohjoisen serbialueilla tänä viikonloppuna. Eilen hän tapasi presidentti Fatmir Sejdiun sekä pääministeri Agim Cekun. Vierailun alkua varjosti Kosovon albaanien mielenosoitus. Mielenilmaus päättyi käsirysyyn mellakkapoliisin kanssa ja kymmenien mielenosoittajien pidätykseen.

YK aloitti Kosovon tulevaisuutta koskevat neuvottelut helmikuussa, mutta niissä ei ole toistaiseksi saavutettu konkreettisia tuloksia. Kosovon albaanienemmistö vaatii alueen itsenäistymistä. Serbivähemmistö ja Serbia puolestaan näkevät maakunnan osana Serbian valtiota.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.