Mainos

Ahtisaari ja Ramaphosa aloittivat neuvottelut

Presidentti Martti Ahtisaari ja Afrikkalaisen kansalliskongressin ANC:n entinen pääsihteeri Cyril Ramaphosa neuvottelivat tänään Belfastissa Pohjois-Irlannissa Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n aseidenluovutuksesta.

Ahtisaari Martti

Neuvotteluissa pyrittiin luomaan osapuolten välille luottamuksen ilmapiiriä, kertoi Ahtisaaren avustaja Minna Järvenpää Belfastista. Tapaamiseen osallistui Ahtisaaren ja Ramaphosan lisäksi myös Britannian Pohjois-Irlannin asiain ministeri Peter Mandelson ja Irlannin ulkoministeri Brian Cowen. Ahtisaari ja Ramaphosa tapasivat jo aiemmin päivällä kansainvälistä asevalvontakomissiota johtavan John de Chastelainin ja myöhemmin olivat vuorossa Pohjois-Irlannin eri puolueiden edustajat, kertoi Järvenpää.

Järvenpään mukaan Ahtisaaren ja Ramaphosan tehtävään kuuluva käytäntö oli vielä tänään epäselvä. He tulevat vierailemaan IRA:n asevarastoilla seuraavien viikkojen aikana. Tehtävä noudattaa IRA:n antamaa julistusta, jonka mukaan asevarastot tarkastetaan säännöllisesti. Ahtisaari ja Ramaphosa totesivat yhteisessä lausunnossaan raportoivansa tarkastuksensa tuloksista asevalvontakomissiolle.

Samalla he tähdensivät olevansa tietoisia siitä, että tehtävä, johon heitä on pyydetty, "on erittäin tärkeä ja luonteeltaan täysin uudenlainen". Jo ennen saapumistaan Belfastiin Ahtisaari ja Ramaphosa keskustelivat Britannian pääministerin Tony Blairin kanssa Lontoossa.

Ahtisaari ja Ramaphosa nimitettiin tehtävään viime viikolla pian sen jälkeen, kun IRA oli ilmoittanut olevansa valmis siihen, että sen aseet "jätetään täydellisesti ja tarkistettavasti pois käytöstä". IRA:n lausunto avasi Britannialle ja Irlannille mahdollisuuden palauttaa maakunnalle itsehallinnon, joka jäädytettiin helmikuussa. Uutistoimisto Reutersin mukaan Pohjois-Irlannin tärkeimmän protestanttisen puolueen, Ulsterin unionistien, puoluehallitus kokoontuu lauantaina päättämään onko se valmis osallistumaan itsehallintoon katolilaisten kanssa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.