Mainos

Ahtisaari ja Annan neuvottelivat Ruotsissa

Presidentti Martti Ahtisaaren Kosovo-sukkulointi jatkui tänään pikavierailulla Ruotsiin tapaamaan YK:n pääsihteeriä Kofi Annania. Tapaaminen järjestettiin Ruotsin pääministerin kesäasunnossa Harpsundissa, ja Ahtisaari palasi kotimaahan jo iltapäivällä.

Ahtisaari selosti tapaamisessa Annanille välitysneuvotteluja, joita hän kävi viimeksi Moskovassa. Ahtisaari tapasi torstaina Venäjän Balkanin-lähettilään Viktor Tshernomyrdinin sekä Yhdysvaltain varaulkoministerin Strobe Talbottin.

Palattuaan kotimaahan presidentti Ahtisaari sanoi, että hänen tehtävänsä Kosovon rauhanedellytysten tunnustelussa voi päättyä piankin ja yrityksiä saatetaan jatkaa muualla. Ahtisaari sanoi kuitenkin olevansa käytettävissä myös Suomen EU-puheenjohtajakaudella, jos Kosovo-sovittelu sitä vaatii. Hän arveli, että presidentti Slobodan Milosevicin luokse tarvitaan vielä useita neuvottelumatkoja. Ahtisaari toivoi kuitenkin, että jo kesäkuun alussa löytyisi selvyys siitä, miten Kosovon sota lopetetaan.

Ahtisaari tähdensi, että varsinaisia neuvotteluja Kosovon kriisistä ei ole vielä edes aloitettu. Omia keskustelujaa Venäjän ja Yhdysvaltojen edustajien kanssa Ahtisaari luonnehti "pelkiksi valmisteluiksi", joilla yritetään luoda edellytykset neuvotteluprosessin käynnistymiselle. Näissä valmisteluissa ei Ahtisaaren mukaan tarvitse päästä sataprosenttisesti samanlaisiin näkemyksiin.

Keskeinen ongelma nykyisessä tilanteessa on Ahtisaaren mukaan se, onko Jugoslavian poliittinen johto todella kiinnostunut kriisin ratkaisemisesta. Presidentti sanoi myös, että hän ja pääsihteeri Annan kaavailevat uutta tapaamista jo ensi viikolla. Tapaaminen on todennäköisesti loppuviikosta, sen jälkeen kun Ahtisaari on tavannut uudelleen myös Venäjän Balkanin-erityislähettilään Viktor Tshernomyrdinin sekä Yhdysvaltain varaulkoministerin Strobe Talbottin keskiviikkona Moskovassa.

Presidentin mukaan Kosovon rauhanturvaoperaatio ei onnistu, ellei Kosovon albaaniväestöä pystytä vakuuttamaan paluun turvallisuudesta. Ja rauhanturvajoukkoihin tarvitaan sellaisia maita, joiden mukanaolo herättää albaaneissa luottamusta. Presidentti torjui julkisuudessa esiintyneet arviot siitä, että hän suhtautuisi Kosovon kriisin ratkaisumahdollisuuksiin optimistisemmin kuin Carl Bildt, pääsihteeri Annanin Kosovo-erityisedustaja.

Presidentti Ahtisaari arveli myös, että sopu YK:n turvallisuusneuvostossa tarvittavasta Kosovo-päätöslauselmasta syntyy vasta sen jälkeen jos nähdään, että Jugoslavian johto on valmis ratkaisuun. Tällaista päätöslauselmaa on luonnosteltu G8-ryhmän maiden ulkoministeriöiden johtavien virkamiesten neuvotteluissa Bonnissa.

Helsinki-Vantaan lentoasemalta Ahtisaari kertoi kiirehtivänsä seuraamaan televisiosta Englannin FA-cupin loppuottelua - ja paljasti kannattavansa Manchester Unitedia, jolla oli vastassaan Newcastle.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.