Ahtisaari: Itämeren mailla syytä iloita muutoksesta

Presidentti Martti Ahtisaaren mielestä Itämeren mailla on syytä iloita kylmän sodan päättymisen jälkeisestä muutoksesta. Kylmän sodan päättymisen muistojuhlassa Jyväskylässä puhunut puhunut Ahtisaari luonnehti muutosta dramaattiseksi, mutta näki kehityksen rauhanomaisuudessa aihetta kiitollisuuteen.

-Myöhempi kehitys Euroopassa on osoittanut, että myös huonommat vaihtoehdot olisivat voineet toteutua, hän huomautti. Vaikka kylmän sodan kahtiajakoa ei Euroopassa enää ole, kylmän sodan taloudellisia, poliittisia, ympäristöllisiä ja inhimillisiä laskuja maksetaan Ahtisaaren mukaan vielä pitkään. Presidentti mainitsi kauden valitettavimpana perintönä toisen maailmansodan jälkeiset ajattelumallit, joiden mukaan kahtia jaetussa Euroopassa kumpikin osapuoli saattoi menestyä vain toisen kustannuksella.

-Meidän kannattaa ponnistella sen eteen, että toimintamme ei ohjaudu niinkään menneisyyden peloista ja

Tallink

epäluuloista käsin kuin tulevaisuuden uskosta ja luottamuksesta omiin mahdollisuuksiimme, Ahtisaari puhui.
Yhtenä kylmän sodan päättymisen näkyvimmistä tunnusmerkeistä Ahtisaari mainitsi rajojen avautumisen, jonka merkitys näkyy konkreettisena Helsingissäkin lukuisina laivavuoroina Tallinnaan. Hän toivoi tulevaisuudessa vastaavia lauttavuoroja kaikkiin Itämeren maihin.

Laajentuessaan EU kiinteyttää suhdettaan Venäjään


Kylmän sodan päättymisen muistojuhlaan Jyväskylän yliopistolla osallistuivat myös Viron, Latvian, Liettuan ja Puolan presidentit. Ahtisaari totesi kaikkia näitä maita nyt yhdistävän osallistumisen monimuotoiseen eurooppalaiseen yhteistyöhön.

-Haluamme olla turvaamassa omat mahdollisuutemme päästä osallisiksi yhteen kasvavan Euroopan hyvinvoinnin ja vakauden eduista, Ahtisaari tulkitsi.

EU:n ja Venäjän kanssakäymisessä vakiintuneet muodot

Koska juhlassa edustettuina olevat Itämeren maat ovat myös Venäjän naapurimaita, Ahtisaari käsitteli Suomen kokemuksia EU-naapuruudesta Venäjän kanssa. Hän mainitsi Euroopan unionin olevan kiinteyttämässä yhteissuhdettaan Venäjään samaan aikaan kun se valmistautuu jäsentensä piirin laajentamiseen.

-Kanssakäyminen EU:n ja Venäjän välillä on saanut vakiintuneet muodot. Vaikeimmistakin poliittista kysymyksistä on voitu käydä dialogia, Kosovo ja Tshetshenia tuoreimpina esimerkkeinä. Kumppanuus- ja yhteistyösopimuksella ja Venäjää koskevalla unionin yhteisellä strategialla EU on osoittanut halukkuutensa keskinäisen suhteen kehittämiseen Venäjän kanssa. Ahtisaari tähdensi tulevaisuuden perustuvan valtioitten valinnan vapauteen ja yhteistyöhön.

-Kun saamme kehittää olojamme ja Eurooppaa tältä pohjalta uskon, että kymmenen vuoden kuluttua kylmän sodan päättymistä juhlitaan nykyistäkin onnellisemmissa merkeissä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat