Ahtisaari: Irak taipunut yhteistyöhön USA:n painostuksen ansiosta

Presidentti Martti Ahtisaari tukee Yhdysvaltain harjoittamaa painostusta Irakia kohtaan.

Ilman Yhdysvaltain sotaista painostusta ei Saddam Hussein olisi suostunut Ahtisaaren mukaan nykyiseenkään yhteistyöhön. Ahtisaari sanoi Ylen haastattelussa tänään, että Hans Blixin johtamat asetarkastajat ovat etääntyneet alkuperäisestä tarkoituksesta. Unmovic-asetarkastajista on tullut "etsivätoimisto".

-Asiat ovat minusta tässä matkalla kääntyneet. Minä ainakin luin tuon turvaneuvoston päätöslauselman (1441) sillä tavoin, että ne jotka sen hyväksyivät 15-0 turvaneuvostossa, lähtivät siitä, että Irakilla on massatuhoaseita, Ahtisaari sanoi.

Ahtisaaren mukaan "on tietysti niitäkin", jotka olisivat valmiit jatkamaan loputtomiin yrityksiä estää Saddam Husseinia käyttämästä joukkotuhoaseitaan. -Mutta ainakin minun on vaikea unohtaa sitä näkyä, joka kohtasi minua Kuwaitissa silloin heti sodan jälkeen kun jouduin menemään sekä Irakiin että Kuwaitiin. Se vandalismi, jonka kohtasin Kuwaitissa, se kyllä järkytti, Ahtisaari sanoi.

Ahtisaaren mukaan on Yhdysvaltojen painostuksen ansiota, että Irak on suostunut edes nykyisenlaiseen yhteistyöhön. -Toisaalta en usko, että jos Yhdysvallat ei olisi ollut näin sotainen puheenvuoroissaan ja sijoittanut joukkoja alueelle, niin me emme olisi saaneet tätäkään yhteistyötä Saddam Husseinin kanssa aikaan.

Kysymykseen, onko sota edessä, vastasi Ahtisaari. -Kyllä se hyvin huolestuttavalta näyttää, että siihen ollaan menossa. Koska toisaalta se, ettei mitään tehtäisi, ei olisi hyvä ratkaisu sekään. Tässä ei oikeastaan hyviä ratkaisuja ole, ikävä kyllä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja