Mainos

Ahtisaari huomenna Ukrainaan

Presidentti Martti Ahtisaari ja rouva Eeva Ahtisaari aloittavat tiistaina kaksipäiväisen vierailunsa Ukrainassa. Kyseessä on Suomen ensimmäinen valtiovierailu itsenäiseen Ukrainan tasavaltaan. Ukraina itsenäistyi vuonna 1991.

Yksi vierailun keskeinen tavoite on maiden välisen kaupankäynnin edistäminen. Presidenttiparia seuraa Ukrainaan laaja suomalainen yritysvaltuuskunta. Mukana on 42 yritysjohtajaa 36:sta yrityksestä.

Yritysvaltuuskuntaa johtaa Partekin toimitusjohtaja Christoffer Taxell. Matkalle osallistuu myös Eurooppaministeri Ole Norrback (r.).

Vaalien tulokset tuoreeltaan tiedossa

Ukrainan presidentin Leonid Kutshman ja Ahtisaaren keskusteluissa esille odotetaan nousevan mm. maiden välinen yhteistyö ja ajankohtaiset Ukrainan poliittiset tapahtumat. Sunnuntaina pidettyjen Ukrainan parlamenttivaalien tulokset ovat tuoreeltaan tiedossa Ahtisaaren vierailun alkaessa.

Presidenttien tapaamisessa käsiteltäneen myös Euroopan turvallisuutta, Euroopan unionin ja Ukrainan suhteita sekä Kutshman aloitetta Itämeren ja Mustanmeren alueiden yhteistyöstä. Muita aiheita ovat mm. Suomen ja Ukrainan lentoyhteyksien parantaminen sekä Suomen hanke EU:n pohjoisesta ulottuvuudesta. Matkan aikana on myös määrä vahvistaa maiden opetusalan vaihtoon liittyvä pöytäkirja.

Kiovassa järjestetään keskiviikkona talousseminaari, jonka avulla kauppasuhteita pyritään vauhdittamaan. Molempien maiden presidentit käyttävät seminaarissa puheenvuoron.

Valtiovierailun aikana allekirjoitetaan Suomen ja Ukrainan välinen rahoitus- ja takuusopimuspaketti, kerrotaan Suomen ulkomaankauppaliitosta. Sopimuksen odotetaan edistävän maiden välistä kaupankäyntiä.

Eeva Ahtisaari avaa muotoilunäyttelyn

Eeva Ahtisaarella on oma erityisohjelmansa. Tiistaina hän avaa Kiovassa suomalaista muotoilua esittelevän näyttelyn. Näytteillä on yli 200 lähinnä päivittäiskäyttöön tarkoitettua suomalaista esinettä. Näyttely on avoinna Ukraina-talossa 10. huhtikuuta asti.

Lisäksi rouva Ahtisaari käy Kiovan historiallisessa museossa, jossa hän tutustuu mm. Stalinin ajan uhreja ja vuoden 1986 Tshernobylin ydinvoimalan onnettomuutta esitteleviin näyttelyihin.

Keskiviikkona Eeva Ahtisaari vierailee mm. Kiovan kansainvälisten suhteiden lyseossa. Ahtisaaret palaavat kotimaahan torstaina.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.